Info SănătateaTV.ro: Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie
Sâmbătă, 17 mar 2018      06:35
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Chistul renal, o afectiune extrem de frecventa

Chistul renal, o afectiune extrem de frecventa

14 august 2015    
Chistul renal este o afecţiune extrem de frecventă, care poate apărea la pacienţii de orice vârstă. Peste jumătate din pacienții cu vârste peste 50 de ani, care sunt supuși unei ecografii, prezintă un chist renal.
 
Deși este o afecțiune benignă, ”depistarea precoce a chistului renal este importantă pentru a arăta că pacientul nu suferă de un cancer renal, deoarece există forme de cancer renal care au ca expresie imagistică chistul renal.”, potrivit dr. Ionuţ Chira, medic primar urolog la Spitalul „Prof. Dr. Th. Burghele” din Bucureşti. Chistul renal poate fi congenital sau dobândit şi este frecvent întâlnit la dializații cronici.

Chistul renal – Semne și simptome

Chistul renal poate evolua asimptomatic, fără semne și simptome, și este descoperit întâmplător în timpul efectuării unor examene paraclinice care includ și rinichiul.
 
Unii pacienți care au  chist renal prezintă semne și simptome de hematurie (prezența sângelui în urină), dureri lombare sau în flanc și hipertensiune arterială, care se manifestă prin cefalee mai frecventă dimineața, amețeli, iritabilitate, nervozitate și palpitații.

Chistul renal – Diagnostic

Chistul renal poate fi descoperit cu ajutorul unei ecografii, unui computer tomograf sau prin efectuarea rezonanței magnetice nucleare (RMN). În plus, sunt necesare examene paraclinice care includ analize de sânge, analize de urină şi radiografii reno-vezicale. Realizarea investigațiilor imagistice este important mai ales pentru pacienții în vârstă. O simplă ecografie poate înlătura posibilitatea transformării unei tumori în cancer renal.
 
”Atunci când chistul are dimensiuni mai mari de 4-5 centimetri este obligatoriu să se stabilească dacă este bening sau malign.”, a susținut într-un interviu pentru Sănătatea TV, dr. Ionuţ Chira, medic primar urolog la Spitalul „Prof. Dr. Th. Burghele”.

Chistul renal – Tratament

Inițial, chistul renal este tratat printr-o pescripție medicamentoasă de câteva luni de zile. Fiind de multe ori asimptomatic, chistul renal nu constituie indicație operatorie decât în cazuri foarte rare. Indicația operatorie este dată, în primul rând de volumul chistului, de durerile resimțite de pacient și de gradul de hematurie.
 
De obicei, aceste chisturi au între 2 și 4 centimetri, dar atunci când devin foarte voluminoase și atrag apariția durerilor este necesară intervenția chirurgicală.
 
"Terapia chistului renal include aspirația sub control ultrasonografic cu extragerea lichidului, scleroterapia cu alcool etilic pentru a preveni formarea de lichid, excizia retroperitoneală a chistului sau marsupializarea endoscopică internă. În cazul chisturilor infectate se impune efectuarea drenajului percutanat și tratament antibiotic. Cel mai important lucru pentru pacient este recuperarea. Pacientul își poate relua activitățile curente după aproximativ o săptămână de la realizarea operației.", a conchis medicul.