Info SănătateaTV.ro: Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie
Sâmbătă, 17 mar 2018      06:35
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hematuria, semnul unui cancer renal

Hematuria, semnul unui cancer renal

12 august 2015    
Hematuria se caracterizează prin prezența sângelui în urină, care se evidențiază prin culoarea roșu deschis sau închis și poate ajunge până la culoarea brună. De fiecare dată, hematuria presupune o modificare cantitativă și calitativă a urinei.

Hematuria - Forme clinice

Există două tipuri de hematurie: microscopică și macroscopică.
Hematuria microscopică este descoperită accidental, în momentul efectuării unui test de  urină la o examinare medicală de rutină. Hematuria macroscopică se poate vedea cu ochiul liber și de aceea pacienții se prezintă urgent la medic.
 
Pentru a depista dacă urina este colorată din cauza prezenței sângelui, pacientul trebuie să efectueze o analiză, denumită sumar de urină.
 
Sumarul de urină se poate efectua extrem de repede și ușor prin intermediul unor bandelete care arată dacă există sânge în urină.
Hematuria este un simptom cardinal în urologie, care îl trimite pe pacient la medic.

Hematuria - Cauze            

Cauzele hematuriei sunt extrem de diverse.
 
Hematuria poate apărea de la o banală infecție a tractului urinar, foarte frecventă la femei. Această infecție este denumită cistită și se manifestă prin micțiuni frecvente, durere și arsură la urinat, dar poate apărea și sângele în urină. Totodată la bărbații de peste 50 de ani principala cauză a hematuriei o reprezintă inflamarea prostatei.
 
Alți factori care provoacă hematuria sunt dați de infecțiile renale specifice, cum este tuberculoza urogenitală, litiaza urinară sau migrarea unui calcul de-a lungul ureterului.
 
În plus hematuria poate fi cauzată de tumori renale, ca de exemplu, tumori ale vezicii urinare sau ale căilor urinare, deci de tumorile uro-epiteliale. Nu în ultimul rând, o urinare cu sânge este un semn al unui cancer renal.
 
Dar mai există și alți factori asociați apariției hematuriei.  De exemplu sângele în urină mai poate apărea în urma unor traumatisme și accidente, cum ar fi traumatismele date de lovituri puternice, arme de foc sau înjunghiere și traumatismele sportive sau casnice.

Hematurie – Tratament

După ce medicul determină cauza hematuriei, acesta trebuie să determine sediul hematuriei. Sângerarea poate proveni din vezica urinară,
din căile urinare, uretere sau din rinichi. Fiecare dintre aceste cauze are tratament specific, medicamentos sau chirurgical.
 
”Hematuria nu se tratează, se diagnostichează!”, a afirmat în cadrul unui interviu acordat Sănătatea TV, prof. univ. dr. Viorel Bucuraș, medic primar urolog, director medical la Spitalul Clinic CF2 din București.
Cu alte cuvinte, nu hematuria este cea care se trataează, ci afecțiunea care o declanșează. În primul rând, se identifică sursa de sânge, pentru ca mai apoi hematuria să fie suprimată.
 
Astfel tratamentul este dat în funcție de cauza sângerării.
 
Pentru cistite și infecții urinare se recurge la antibiotice, iar calculii renali pot fi eliminați prin consumul mare de lichide. Dacă metoda nu dă rezultate, atunci se poate interveni chirurgical prin extragerea calculilor.
 
Tratamentul pentru un cancer renal este întotdeauna unul chirugical, de îndepărtare a țesutului canceros.

Hematurie – Prevenție

Sângele în urină este periculos din primul moment al apariției sale. Ceea ce este îngrijorător este că hematuria nu poate fi prevenită. Există totuși câteva măsuri generale igieno-dietetice de a evita hematuria.
 
Recomandările prof. univ. dr. Viorel Bucuraș includ un consum sporit de lichide, evitarea tendințelor actuale ale modei în care pielea este descoperită și încercarea de a nu sta cu picioarele în apă rece.