Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:07
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Incontinenta urinara de efort

Incontinenta urinara de efort

15 iulie 2015    
Incontinenţa urinară este un simptom nu o afectare propriu-zisă şi reprezintă o pierdere involuntară a urinei.

Incontinenţa urinară de efort - Generalităţi

În practica medicală, cea mai întâlnită formă de incontinenţă urinară este incontinenţa urinară de efort. Această incontinenţă apare ca urmare a presiunii pe care strănutul, tusea sau ridicarea unor greutăţi se răsfrânge asupra vezicii urinare.

Incontinenţa urinară de efort - Cauze

 
Incontinenţa urinară de efort se asociază constant cu defecte ale structurilor anatomice de susţinere de la nivelul planşeului pelvin. Mecanismul de apariţie a acestor defecte este, pe de o parte calitatea slabă a ţesutului conjunctiv şi traumatismul reprezentat de naşterea vaginală.
 
Cauzele favorizante pentru apariţia incontineţei urinare de efort sunt multiple, dar cele mai importante sunt antecedentele de naştere pe cale vaginală şi scăderea nivelului hormonilor estrogeni după instalarea menopauzei.
 
Cea mai mare creştere a riscului de apariţie a incontinenţei rinare de efort apare între femeile cu o singură naştere vaginală şi cele fără nicio naştere. Creşterea riscului cu fiecare naştere ulterioară este comparativ mică.
 
Ceea ce merită menţionat este că purtarea unei sarcini la termen, chiar dacă naşterea are loc prin operaţie cezariană creşte riscul de apariţie a incontinenţei urinare de efot comparativ cu femeile care nu au dus nici o sarcină la termen.
 
Pe lângă problemele de igienă personală şi cele sociale, incontinenţa urinară de efort expune pacienta afectată şi la o serie de complicaţii medicale: apariţia dermatitei de contact (în urma contactului prelungit sl tegumentelor din zonă cu urina cu acţiune iritantă) şi apariţia frecvenţă a infecţiilor de tract urinar, potenţial severe.
 
Manifestarea clinică a incontinenţei urinare de efort constă în pierderea unei cantităţi variabile de urină în situaţii în care creşte presiunea intraabdominală (tuse, strănut, râs, ridicarea unor greutăţi sau alte eforturi fizice).
 
Pierderea de urină este previzibilă - pacienta ştie că dacă va face un anumit efort va pierde urină şi prevenibilă - evitarea efortului previne pierderea urinii.
Cu cât cantitatea de urină pierdută este mai mare, cu atât situaţia este mai severă şi mai stigmatizantă din punct de vedere social.
 

Incontinenţa urinară de efort - Tratament

 Tratamentul chirurgical 

 
Tratamentul incontinenţei urinare de efort este eminamente chirurgical şi vizează restaurarea/suplinirea suportului anatomic insuficient de la nivelul planşeului pelvin.
 
Asociat şi util în pregătirea actului chirurgical este tratamentul de substituţie estrogenică cu preparate hormonale sub formă de ovule care refac troficitatea mucoaselor şi musculaturii uro-genitale.
 
De-a lungul timpului au fost elaborate multe tehnici chirurgicale pentru tratarea incontinenţei urinare de efort. În ultimii ani, s-au dezvoltat tehnici noi care folosesc proteze din materiale sintetice biocompatibile.
 
Aceste tehnici (IVS – intravaginal slingplasty, TVT – tension-free vaginal tape, TOT – transobturator tape) presupun protezarea cu ajutorul unor benzi – meşe sintetice. Recuperarea pacientei este rapidă şi nu presupune sondarea vezicală îndelungată postoperator.
 
Rata de succes a operaţiei exprimată ca procent de paciente continente urinar postoperator este între 85-92%. Rezultatele excelente ale acestor tehnici inovatoare le impun ca primă alegere în tratamentul incontinenţei urinare de efort la femeie.
 

Exerciţiile Kegel

 
Pentru tratarea incontinenţei urinare există o metodă necostisitoare şi accesibilă şi anume exerciţiile Kegel. Acestea au ca obiectiv întărirea musculaturii perineului şi sfincterului vezical.
 
Exerciţiile Kegel pot fi învăţate şi practicate de femeile de orice vârstă. Majoritatea tehnicilor Kegel sunt simple şi nu necesită nici un fel de echipament sau aparate speciale.
 
Exerciţiul cel mai eficient pentru tonifierea muşchiului sfincter se poate face în timpul micţiunii şi constă în oprirea voluntară a jetului urinar. Aceasta este de altfel şi cea mai sigură modalitate de a identifica muşchiul pe care femeia trebuie să-l solicite în timpul exerciţiilor Kegel.
 
Există mai multe variante ale exerciţiilor Kegel ce se efectuează în afara momentului micţiunii. Este indicat ca învăţarea acestor exerciţii să se facă sub îndrumarea personalului medical calificat.
 
Exerciţiile Kegel trebuie repetate de trei ori pe zi, câte cinci minute, în trei poziţii diferite.
 
Prima şedinţă poate fi efectuată în poziţia culcată, a doua în poziţie şezândă, iar a treia în picioare. Dacă le practicaţi sistematic şi corect, ele pot ameliora şi chiar soluţiona pe deplin problema incontinenţei. Primele semne de ameliorare apar după 3-6 săptămâni de la începerea practicării exerciţiilor Kegel.
 

Electrostimularea

 Muşchii reacţionează la stimuli electrici prin contracţie, principiu folosit curent în fizioterapie la recuperarea funcţiei unor grupe musculare slăbite.

În cazul incontinenţei, impulsurile electrice transmise cu ajutorul unor electrozi în regiunea pelviană vor determina contracţia musculaturii din jurul vezicii, ducând în felul acesta la o întărire sistematică a acestora.

Electrostimularea este utilă atât în cazul incontinenţei de efort, cât şi în cazul celei reflexe

Vezi si http://www.sanatateatv.ro/emisiuni-medicale/chirurgie-generala/interventie-de-montare-a-dispozitivului-de-banda-subretrala-pentru-incontinenta-urinara-de-efort-/