Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      05:58
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Infectiile urinare severe

Infectiile urinare severe

14 iulie 2015    
Infecţiile urinare severe sunt produse de numeroase afecţiuni ale organismului. O infecţie urinară înseamnă o afecţiune inflamatorie produsă de diferite microorganisme care se instalează la nivelul aparatului urinar, care se înmulţesc şi determină modificări în funcţionarea normală a căilor urinare şi a rinichilor.
 
Infecţiile urinare apar la nivelul aparatului urinar inferior (uretra - infecţia se numeşte uretrită, vezica urinară - cistită) sau la nivelul aparatului urinar superior: uretere, rinichi (nefrite, cu variantele pielonefrită, glomerulonefrită, sau pionefrită, pionefroză, care apar în urma complicaţiilor la infecţiile urinare).

Infecţiile urinare severe - Incidenţa 

 
Infecţiile urinare severe în adolescenţă şi la vârsta adultă apar mai frecvent la femei iar bărbaţii pot fi expuşi la asemenea infecţii mai frecvent în copilărie sau vârstnici, dacă se asociază cu probleme renale, colită, constipaţie cronică, afecţiuni biliare, modificări anatomice la nivelul aparatului urinar, litiaza renală, tulburări în evacuarea urinei, staza urinară, obstacole pe traiectul căilor urinare, infecţii genitale.
 
Femeile sunt totuşi mai expuse infecţiilor urinare ca urmare a anatomiei specifice.Uretra la femei este foarte scurtă faţă de cea a bărbaţilor, iar orificiul uretral se află lângă cel al orificiului vaginal şi a celui anal. De asemenea, infecţiile pot apărea şi pe cale sangvină: germenii patogeni pot patrunde în sânge de la un alt focar de infecţie din organism şi ajung în rinichi, unde pot determina o infecţie, aproximativ 24% din debitul cardiac ajunge în rinichi.
 

Infecţiile urinare severe - Cauze 

 
La femei, infecţiile urinare severe sunt declanşate, în principal, de problemele genitale, chiar dacă au fost descoperite şi tratate la timp şi pot fi amplificate prin consumul insuficient de lichide, afecţiuni renale grave, manevrele urologice nesterile, sondaj vezical (în cazul gravidelor), anexite.
 
În cazul bărbaţilor, cauzele de predispoziţie la infecţii urinare sunt problemele renale, tumorile vezicale, uretritele tratate necorespunzător.
 
Agenţii patogeni cei mai întâlniţi în infecţiile urinare sunt bacterii de tipul bacililor enterici (bacterii care exista în mod normal în tractul intestinal al omului şi animalelor), precum Escherichia Coli, Proteus, Klebsiella, Pseudomonas, streptococi, enterococi, stafilococi, levuri-candida.
 

Infecţiile urinare severe - Simptome 

 
Simptomele care însoţesc infecţiile urinare severe sunt urinarea frecventă, inflamarea vezicii urinare, dureri şi usturimi în momentul micţiunii, frisoane, febră, schimbarea culorii urinei, inclusiv urină cu sânge, greţuri sau vărsături, dureri lombare, stare generală alterată.
 
La femei, simptomele sunt date doar de necesitatea de micţiune şi de mici dureri în momentul urinării astfel că infecţia urinară poate fi descoperită mai greu.
 

Infecţia urinară severă - Diagnostic 

Diagnosticul infecţiilor urinare severe se face prin stabilirea germenului care a produs infecţia prin teste de laborator (urocultura, antibiograma) şi investigaţii suplimentare (radiografia renală, ecografia renala, urografia) sunt necesare pentru pacienţii cu infecţii repetate pentru a se stabili cauza care determină apariţia infecţiilor.

Infecţia urinară severă - Tratament

 
Tratamentul cu antibiotice (cefalosporine orale, florochinolone, acid clavulanic) este cel prescris  de către medicii nefrologi în majoritatea cazurilor de infecţii urinare.
 

Infecţia urinară severă - Complicaţii

 
Dacă nu sunt tratate rapid infecţiile urinare severe, pot apărea complicaţii grave precum abcese renale, infecţii generalizate, insuficienţă renală şi compromiterea funcţiei renale.
 
Din păcate, infecţiile urinare au tendinţa de a reveni în decursul vieţii, chiar dacă la momentul unei prime apariţii sunt tratate corect.
 
Indiferent de prezenţa sau absenţa unei infecţii, în fiecare an de recomandă un sumar de urină şi urocultură!