Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      05:44
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sindromul nefrotic

Sindromul nefrotic

15 iulie 2015    
Sindromul nefrotic este o stare care afectează rinichiul şi poate determina insuficienţă renală.
 

Sindromul nefrotic - Generalităţi 

 
Sindromul nefrotic se caracterizează prin edeme mari, uneori generalizate. Edemele reprezintă o acumulare exagerată de lichid seros în spaţiile intercelulare ale organelor, dar şi ţesuturilor.
O altă caracteristică a sindromului nefrotic este proteinuria variabilă ca intensitate, hipoproteinemia sub 60 g/l, hiperlipemie, hipercolesterolemie.
Din punct de vedere anatomopatologic, sindromul nefrotic este caracterizat prin apariţia leziunilor degenerative ale membranei bazale glomerulare.
 
Poate apărea la orice vârstă, deşi cel mai frecvent sunt afectaţi copiii cu vârsta cuprinsă între 18 luni şi 8 ani.
 
Sindromul nefrotic este determinat de distrugerea vaselor fine (mici) de la nivelul rinichilor, vase care filtrează produşii de metabolism (reziduurile) şi apa în exces din sânge.
 

Sindromul nefrotic - Simptomele

 
Simptomele sindromului nefrotic includ umflarea ţesuturilor din jurul ochilor sau de la nivelul labei piciorului sau gleznelor. Acesta este cel mai frecvent simptom precoce care apare atât la copiii cât şi la adulţii cu sindrom nefrotic.
 
Pacienţii mai pot acuza dificultăţi de respiraţie determinate de acumularea lichidelor în plămâni, uscarea pielii sau umflarea scrotului, care poate determina răsucirea funiculului spermatic.
 
Uneori, pacienţii peste 65 ani pot fi diagnosticaţi greşit cu insufiecienţa cardiacă, iar copiii sunt etichetaţi ca având alergie.
 

Sindromul nefrotic - Diagnostic 

 
Sindromul nefrotic poate determina modificări la nivelul testelor urinare şi sanguine, ca scăderea proteinelor (albuminelor) sanguine, creşterea nivelelor serice de colesterol şi trigliceride, scăderea nivelului fierului şi vitaminei D din sânge şi apariţia de proteine în urină.
 

Sindromul nefrotic - Tratamentul

 
Tratamentul sindromului nefrotic depinde de vârstă şi de cauza bolii pacientului şi este recomandat şi administrat numai de către medicul nefrolog.
 
Tratamentul medicamentos, modificări de alimentaţie şi tratarea altor boli asociate, ca diabetul sau hipertensiunea, sunt toate posibile tratamente ale sindromului nefrotic. Aceste tratamente pot stopa, încetini sau preveni degradarea ulterioară renală.
 
Majoritatea copiilor care au sindrom nefrotic răspund bine la tratament şi au prognostic bun. Copiii peste 12 ani sau adulţii care asociază diabet sau hipertensiune nu răspund la fel de bine la tratament ca şi copiii sub 12 ani.
Medicii consideră vindecare totală în cazul lipsei simptomelor sau în absenţa necesităţii efectuării unui tratament pentru cel puţin 2 ani.
 
Tratamentul iniţial al sindromului nefrotic cuprinde corticoterapie, diuretice şi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) şi blocanţi de receptori ai angiotensinei II. În cazuri rare, se poate administra albumină intravenos pentru că aceasta ajută la mobilizarea fluidelor acumulate în exces la nivelul ţesuturilor.
 
Primele tratamente pot dura de la 6 la 15 săptămâni şi în general sunt mai prelungite în cazul adulţilor. Tratamentul de întreţinere poate fi continuat luni sau ani, în funcţie de severitatea simptomelor prezente sau de revenirea simptomelor.
 

Sindromul nefrotic - Complicaţiile

 
Complicaţiile sindromului nefrotic sunt de natură infecţioasă (mai rare de la introducerea antibioticelor), trombozele venoase, uremia, tulburările electrolitice şi insuficienţa renală.