Info SănătateaTV.ro: Studiu: Exercitiile fizice regulate pot proteja impotriva pierderilor de memorie Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale MS: 21 de noi medicamente din arii ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor Infectiile asociate asistentei medicale si vaccinarea, pe agenda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcata in fiecare an in data de 20 octombrie Studiu: 75% dintre romani sunt preocupati de sanatate, insa 48% cauta sa aiba un stil de viata sanatos Studiu: Exercitiile fizice regulate pot proteja impotriva pierderilor de memorie Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale MS: 21 de noi medicamente din arii ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor Infectiile asociate asistentei medicale si vaccinarea, pe agenda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcata in fiecare an in data de 20 octombrie Studiu: 75% dintre romani sunt preocupati de sanatate, insa 48% cauta sa aiba un stil de viata sanatos Studiu: Exercitiile fizice regulate pot proteja impotriva pierderilor de memorie Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale MS: 21 de noi medicamente din arii ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor Infectiile asociate asistentei medicale si vaccinarea, pe agenda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcata in fiecare an in data de 20 octombrie Studiu: 75% dintre romani sunt preocupati de sanatate, insa 48% cauta sa aiba un stil de viata sanatos
Vineri, 21 oct 2016      12:02
Terapia peritonitei la pacientii dializati peritoneal

Terapia peritonitei la pacientii dializati peritoneal

15 iulie 2015    

 Peritonita este o complicaţie frecventă ce apare la pacienţii trataţi prin dializă peritoneală pentru insuficienţa renală cronică în stadiul uremic.

Peritonita - Aspecte generale legate de diagnostic şi tratament

Diagnosticul pozitiv al peritonitei se face pe baza următoarelor criterii, precum lichid drenat tulbure şi/sau durere abdominală şi/sau febră, numărătoare de celule şi examen citologic, coloraţie Gram şi cultură din lichidul drenat.
 
Până la obţinerea germenului se iniţiază tratamentul antibiotic empiric. În urma aflării rezultatelor de la analize se modifică schema de tratament conform antibiogramei.
 
Durata tratamentului este în funcţie de etiopatogenie. Pentru pacienţii cu evoluţie satisfăcătoare pentru peritonita cu germeni Gram pozitivi – o săptămână după limpezirea lichidului peritoneal, Stafilococul Auriu – 3 săptămâni, Pseudomonas – 3 săptămâni. La pacienţii cu evoluţie nesatisfăcătoare se va practica îndepărtarea cateterului şi antibioterapie pentru încă minim o săptămână.
 
Pacienţii care nu răspund la tratament vor fi reevaluaţi pentru patologie intraabdominală sau genitală, infecţii cu microbacterii, fungi, infecţie de tunel.
 

Peritonita - Tratamentul recăderilor

 
Recăderea este un nou episod de peritonită cu un germen de acelaşi gen care a cauzat şi episodul anterior şi care apare la 4 săptămâni de la încetarea tratamentului antibiotic.
 
Tratamentul recăderilor va fi indicat de medicul specialist numai după ce acest fapt a fost confirmat documentat. De asemenea, tratamentul recăderilor se face în funcţie de germenele incriminat, pentru că fiecare germene patogen are mecanisme proprii de divizare, este sensibil sau rezistent diferit şi se adaptează la alte condiţii intracelulare. 
S-a observat că o infecţie cu enterococ implică mai multe reevaluări medicale, din cauza colecţiilor intraabdominale pe care le realizează. 
 
În cazul recăderilor frecvente, prima intenţie va fi schimbarea cateterului de Tenckoff, următoarea etapă – întreruperea temporară a dializei peritoneale şi înlocuirea cu hemodializă, ulterior schimbarea metodei de supleere extrarenală – hemodializă.
 

Peritonita - Profilaxie

 
Metodele de profilaxie a peritonitelor constau în tehnica corectă de dializă-mediu igienic, dezinfectarea suprafeţelor înaintea fiecărui schimb, îngrijirea locului de ieşire a cateterului.

Peritonita - Concluzii

 
Incidenţa episoadelor de peritonită poate fi încadrată între factorii de eficienţă a centrului de dializă. În ultimii ani, pe plan mondial se tinde ca incidenţa să fie un episod de peritonită la 24 de luni.
 

Societatea Romana de microbiologie