Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Duminică, 22 apr 2018      21:41
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tuberculoza renala

Tuberculoza renala

15 iulie 2015    

Tuberculoza (TBC) renală reprezintă tuberculoza care se localizează la nivelul rinichilor şi apare ca efect secundar reactivării unui complex primar, de obicei pulmonar.

 TBC renală - Generalităţi

 
Afectarea renală presupune prezenţa unui focar iniţial, de obicei, în plămân sau în os, după care infectarea renală are loc pe cale hematogenă.
 
Tuberculomul se dezvoltă în corticala renală, de unde infecţia diseminează.
 
Granuloamele cazeoase apar la nivelul rinichiului, rinichiul putând avea dimensiuni normale sau ar putea să fie mărit (rinichi mastic).
După afectarea parenchimului renal, diseminarea se face spre urina baciliferă sau pe calea unei artere.
 
Evoluţia tuberculozei renale prezintă două faze, respectiv faza parenchimatoasă situată în afara căilor urinare şi faza în care se intalează hematuria, cistita tuberculoasă, infecţia urinară şi semnele de pielonefrită.
În rinichi apar leziuni polimorfe (leziuni ulcero-cazeoase extinse şi necroze parenchimatoase), rinichiul afectat prezentând structuri calcare.
 

TBC renală - Simptome

 
Simptomele tuberculozei renale sunt aproape inexsitente iar debutul este insidios.
 
Pot apărea primele simptome la nivel vezicii urinare şi dureri în zona renală.
 
Starea generală este bună, dar pot exista şi semne de impregnaţie bacilară, deseori cu subfebrilitate, sensibilitate lombară şi sensibilitate hipogastrică iar la bărbaţi sunt frecvente epidermitele tuberculoase.
 

TBC renală - Diagnostic

 
Diagnosticul tuberculozei renale este confirmat prin prezenţa bacilului Koch în urină şi modificări radiologice renale. Trebuie luate în discuţie toate cazurile în care există semne urinare neexplicate prin alte cauze sau manifestări ale unei tuberculoze genitale sau alte localizări tuberculoase.
Tuberculoza renală poate fi confundată litiaza renală, cancerul renal, adenomul de prostată, pielonefrita cronică.
 

Tuberculoza renale - Tratament

 
Formele diagnosticate precoce se vindecă relativ rapid. Tratamentul tuberculozei renale este de strictă specialitate, fiind în primul rând medical prin care se doreşte cicatrizarea şi stabilizarea afecţiunii şi uneori chirurgical.
După terminarea tratamentului tuberculozei renale, se recomandă supravegherea medicală pe o perioadă de aproximativ 3 ani.