Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Sâmbătă, 21 apr 2018      03:48
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Vezica neurogena – simptome, diagnostic, tratament

Vezica neurogena – simptome, diagnostic, tratament

03 august 2015    

Vezica neurogenă este o afecţiune care apare la nivelul aparatului urinar inferior din cauza unei leziuni anatomice a inervaţiei centrale sau periferice a acestui teritoriu reprezentat de vezica urinară şi aparatul sfincterian.

Vezica neurogenă - Cauze

Vezica neurogenă poate apărea ca urmare a prezenţei altor afecţiuni ce fac referire la diabetul zaharat, sifilisul, tumorile medulare sau cerebrale, scleroza multiplă sau accidentul vascular cerebral.

Leziunile sau defectele tubului neural pot reprezenta şi ele cauze ale apariţiei vizicii neurogene.

Vezica neurogenă - Clasificare

Vezica neurogenă poate avea două forme. Este vorba despre vezica spastică (contractantă) şi vezica hipotonă (paralitică).
Funcţia principală a vezicii urinare este de a regla procesul de depozitare şi eliminare al urinii. Toată această activitate este coordonată la nivelul sistemului nervos central şi periferic.

Vezica neurogenă - Simptome

În cazul în care vezica neurogenă se manifestă în forma spastică apar câteva semne de tipul diminuării senzaţiei de plenitudine vezicală sau urinare, ceea ce face ca bolnavul să urineze involuntar, de foarte multe ori.
 
Alte simptome ale vezicii neurogene includ cefalee, bradicardie, hipertensiune arterială, transpiraţii sau piloerecţie. Acestea apar datorită diminuării capacităţii de umplere a vezicii.
 
În situaţia în care un pacient se confruntă cu vezica neurogenă de tip hipoton apar simtome care se referă la incontinenţa urinară sau micţiune (are drept consecinţă imposibilitatea apariţiei erecţiilor la bărbaţi).

Vezica neurogenă - Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului sunt necesare nişte teste (urinoanaliza şi cultura urinară) care pot detecta şi anumite infecţii. Un alt examen este citologia urinară care poate indica prezenţa unui carcinom in situ al vezicii urinare.
 
Pentru a se stabili dacă funcţia renală a fost afectată se realizează o evaluare a azotului şi a creatininei urinare.
 
Un examen care poate confirma prezenţa unei incontinenţe de stres sau a gradului mişcărilor uretrale este cistograma. El prezintă importanţă şi prin faptul că evaluează funcţia uretrală şi pe cea a vezicii în timpul procesului de umplere sau golire.
 
Pentru evaluarea leziunilor vezicale se apelează la cistoscopie. Prin această metodă se identifică cancerul sau pietrele de la rinichi.

Vezica neurogenă - Tratament

Tratamentul pentru vezica neurogenă include intervenţii chirurgicale sau nonchirurgicale.
 
Există câteva dispozitive folosite pentru tratamentul vezicii neurogene printre care: absorbantele (măsură temporară de menţinere uscată a pielii pacientului care suferă de incontinenţă urinară), dispozitivele uretrale ocluzive (acestea se pot plasa fie în uretră, fie deasupra meatului uretral pentru a împiedica scurgerea de urină), cateterele urinare (dispozitive care trebuie schimbate lunar, pentru că altfel ele devin colonizate de bacterii). De asemenea, există şi catetere suprapubiene indicate mai ales pacienţilor care suferă de leziuni ale măduvei spinale sau a căror vezică nu funcţionează.
 
În cazul folosirii cateterelor pot apărea complicaţii de tipul infecţiilor, înfundării sau formării de pietre vezicale.
Intervenţia chirurgicală are drept scop creşterea rezistenţei externe ureterale.
Operaţiile includ suspensia gâtului vezical, sfincterul urinar artificial.