Info SănătateaTV.ro: Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan”
Vineri, 23 mar 2018      07:25
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Obezitate - risc de diabet si cancer

07 septembrie 2009    

Obezitatea este o afecţiune foarte întâlnită, chiar epidemică în rândul populaţiei. Obezitatea este foarte agresivă ea fiind însoţită de complicaţii şi de asociaţii morbide.

Obezitatea afectează calitatea vieţii, scade speranţa de viaţă, iar tratamentul ei presupune costuri foarte mari.

“Atunci când apare obezitatea este indicat să mergem la medic pentru că doar medicul specialist în nutriţie, respectiv în nutriţie şi boli metabolice este cel care ne poate da sfaturi pentru reducerea şi apoi controlarea greutăţii corporale. Ţesutul adipos din interiorul abdomenului este un ţesut toxic pentru că are o relaţie de vecinătate cu ficatul. Astfel, consecinţele sale metabolice şi implicit cardiovasculare sunt absolut nefaste”, a explicat prof. Dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli de Metabolism.

Obezitatea sau supraponderea se manifestă la persoanele adulte printr-o circumferinţă abdominală mare. Persoanele care au un indice de masă corporală mare sau o circumferinţă abdominală mare trebuie să se prezinte imediat la medic.

Obezitatea ne predispune la numeroase afecţiuni, cele mai întâlnite fiind bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul şi problemele articulare.

Bolile cardiovasculare sunt, cel mai adesea, rezultatul obezităţii, deoarece plusul de kilograme predispune la boli de inimă. Persoanele cu burtă sunt astfel predispuse la hipertensiune arterială sau la boli de inimă.

Diabetul este o altă consecinţă a obezităţii. Potrivit statisticilor, 90 la sută dintre persoanele cu diabet au sau au avut obezitate.

Obezitatea mai poate predispune şi la apariţia anumitor forme de cancer. În cazul femeilor obezitatea poate determina apariţia cancerului mamar sau a cancerului de col uterin. În cazul bărbaţilor obezitatea are drept complicaţie apariţia cancerului de prostată şi a cancerului de colon.

Problemele articulare – durerile de spate, de genunchi de şolduri îi fac pe bolnavi să nu poată merge sau chiar sta în anumite poziţii. Acest lucru duce la apariţia constipaţiei şi a varicelor.

Vezi şi: Obezitatea