Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      08:04
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Sarcina la femeile diabetice

14 iulie 2009    

Diabetul zaharat este o afecţiune metabolică ce se manifestă prin nivelul ridicat al glucozei din sânge. Diabetul apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau atunci când organismul nu poate utiliza eficient propria insulină produsă. De cele mai multe ori, femeile diabetice consideră că nu este indicat să rămână gravide deoarece acest lucru le poate afecta atât pe ele cât şi pe bebeluş. Însă medicii diabetologi demontează acest mit.

O femeie cu diabet zaharat poate să rămână gravidă. “O femeie cu diabet zaharat trebuie să ştie că, pentru a preveni complicaţiile la naştere,  apariţia unor malformaţii la făt sau complicarea propriului diabet, este bine ca în perioada de preconcepţie diabetul să fie foarte bine echilibrat”, a explicat prof. Dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Societăţii Române de Diabet.
 
Potrivit acestuia, femeia diabetică nu trebuie să rămână gravidă la întâmplare, ci acest moment trebuie să fie pregătit, astfel încât concepţia să fie făcută pe un teren de echilibru metabolic. Cel mai important lucru pe care o mamă cu diabet trebuie să îl facă este să meargă la medic deoarece alimentaţia trebuie atent controlată. Gravidele diabetice au nevoie de suplimente pe bază de vitamine şi de un anumit regim lichidian combinat cu un raport corespunzător de proteine.
 
Femeile sănătoase, care nu au avut diabet, trebuie ca în luna a şasea de sarcină să-şi facă testele de glicemie sau chiar o hiperglicemie provocată, deoarece există posibilitatea apariţiei unei forme de diabet care survine numai în timpul sarcinii – diabetul gestaţional.
 
Diabetul de sarcină se poate transforma după naştere în diabet de tip 1 sau diabet de tip 2 sau poate chiar să dispară complet.
 
Diabetul zaharat gestaţional poate să afecteze fătul în aceeaşi măsură ca diabetul zaharat. De aceea, este foarte important ca o femeie gravidă, mai ales dacă este grăsuţă, să înceapă să îşi verifice periodic glicemia în timpul sarcinii.
 
“O mamă care ştie că are diabet zaharat sau care a avut diabet gestaţional care a dispărut după naştere, trebuie să acorde o foarte mare atenţie copilului, principalul mesaj fiind acela de a nu-l îngrăşa pe cel mic”, a explicat prof. Nicolae Hâncu.