Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Gabriela Radulian, noul presedinte al Societatii de Neuropatie Diabetica Prof. dr. Gabriela Radulian, noul presedinte al Societatii de Neuropatie Diabetica Prof. dr. Gabriela Radulian, noul presedinte al Societatii de Neuropatie Diabetica
Luni, 24 iul 2017      21:43

Colesterolul - cum evităm creşterea lui?

05 iunie 2008    

Prof. dr. Eduard Apetrei, şeful Secţiei de Cardiologie a Institutului C.C. Iliescu.

Colesterolul reprezintă un constituent al membranei celulare, face parte din categoria lipidelor. Dăunător la colesterol este creşterea cantităţii de colesterol circulant. Dacă creşterea colesterolului afectează arterele care irigă inima poate conduce la complicaţii ca: angina pectorală, dilatarea inimii, tulburările de ritm. Valorile normale ale colesterolului depind de vârsta omului, de trecutul său. Se consideră hipercolesterolemie atunci când nivelul de colesterol total depăşeşte 200 mg/dl şi hipertrigliceridemie când nivelul trigliceridelor este mai mare de 150-199 mg/dl. Cel mai important aliment care scade riscul apariţiei plăcilor de aterom este peştele. Recomandările făcute de prof.dr. Eduard Apetrei pentru prevenirea apariţiei unor complicaţii grave precum infractul miocardic sau angina pectorală constau în: consumul de alimente cu conţinut scăzut în grăsimi saturate, renunţarea la fumat, excerciţiile fizice regulate, reducerea consumului de băuturi alcoolice, evitarea consumului de carne de porc.

Colesterolul şi bolile cardiace