Info SănătateaTV.ro: Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      23:17
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Prof. univ. dr. Marius Vintilă: În zona noastră geografică, miocarditele sunt de însoţire

09 ianuarie 2012    

Miocardita este o afecţiune caracterizată prin prezenţa unei inflamaţii în miocard. Deşi variabilitatea manifestărilor clinice la bolnavi e foarte mare, iar frecvenţa e probabil la fel de mare, totuşi pentru internare ajung doar cazurile foarte severe.

 
“Inflamaţie în miocard înseamnă că printre fibrele contractile cardiace se acumulează celule, mai ales globule albe, limfocite. Această acumulare încurcă în oarece măsură contractilitatea cardiacă. Există câteva miocardite specifice, adică determinate de un agent patogen, microb, virus, organism intermediar între microb şi virus. Există câteva miocardite izolate, numai miocardite, respectivul agent patogen afectând strict muşchiul cardiac. Însă nu e cazul în România. La noi, în zona noastră geografică, miocarditele sunt de însoţire şi apar într-un anume context, în care şi alte ţesuturi şi organe sunt afectate. De exemplu, în sezonul rece, cea mai frecventă miocardită este miocardita virală, în legătură cu virozele respiratorii, cu gripa”, a declarat pentru Sănătatea TV, prof. univ. dr. Marius Vintilă, şeful Departamentului de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Bucureşti.
 
În ceea ce priveşte datele statistice procentuale în ceea ce priveşte miocardita, România nu deţine astfel de cifre. Însă ceea ce este cert e că la specialişti ajung doar cazurile extrem de grave. Iar acest lucru se întâmplă cam o dată pe lună. „Astfel, raportul între atacul de inimă coronarian, între vârful icebergului reprezentat de cardiopatia ischemică, de ateroscleroza coronariană, şi vârful icebergului reprezentat de miocardite,este aproximativ 100 – 200 la 1. Deci miocardita clinică, care aduce bolnavul în spital, e rară”, a mai precizat prof. univ. dr. Marius Vintilă.