Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      18:32
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Prelevarea de organe - importanta compatibilitatii

13 februarie 2009    

Fără compatibilitate între donator şi pacient nu se poate efectua prelevarea de organe. Nu se poate pune un organ unui pacient căruia nu îi este compatibil, deoarece face reject, iar rejectul nu poate fi stăpânit. În momentul în care familia este de acord se declanşează un procedeu de căutare a primitorilor. Imediat este scanat din punct de vedere imunologic pacientul, respectiv donatorul, iar prin intermediul calculatorului se caută compatibilitatea cea mai bună din cadrul persoanelor aflate pe listele de aşteptare.
După ce este identificată compatibilitatea sunt căutate persoanele şi aduse în cel mai scurt timp la spital pentru efectuarea procedurilor de transplant. De obicei sunt aduse mai multe persoane pentru că anumite teste trebuie repetate chiar înaintea transplantului şi atunci trebuie aduse mai multe perechi de persoane pentru ca, dacă la un anumit primitor nu mai corespund criteriile de compatibilitate sau nu se află în situaţia de a primi un organ să-l primească altcineva care are compatibilitatea imunologică apropiată cu cel ales iniţial. Alegerea primitorului se face strict pe criterii medicale de compatibilitate. Nu există o ierarhie pe lista de aşteptare pe lista de aşteptare. Există o listă de aşteptare din cadrul căreia se aleg persoanele compatibile, indiferent pe ce poziţie sau număr ar fi făcute acolo. Nu există poziţie ierarhică pe lista de aşteptare. Cei care stau mult pe listele de aşteptare stau aşa din cauză că nu se găseşte donatorul cu organul compatibil. Prelevarea de organe este frecventă; 60 de donatori sunt aflaţi în moarte cerebrală şi au nevoie de prelevarea de organe, iar numărul se dublează anual.