Info SănătateaTV.ro: MS: In anul 2017, toate maternitatile vor fi dotate cu 335 de aparate pentru screening auditiv pentru nou-nascuti Planul Strategic Multianual privind Resursa Umana din Sănătate în România a fost lansat MS si BEI au semnat acordul prin care se va oferi consultanta gratuita pentru construirea a trei spitale regionale in Romania Noul ordin al MS pentru aprobarea regulamentului Concursului pentru managerii de spitale, in dezbatere publica MS: In anul 2017, toate maternitatile vor fi dotate cu 335 de aparate pentru screening auditiv pentru nou-nascuti Planul Strategic Multianual privind Resursa Umana din Sănătate în România a fost lansat MS si BEI au semnat acordul prin care se va oferi consultanta gratuita pentru construirea a trei spitale regionale in Romania Noul ordin al MS pentru aprobarea regulamentului Concursului pentru managerii de spitale, in dezbatere publica MS: In anul 2017, toate maternitatile vor fi dotate cu 335 de aparate pentru screening auditiv pentru nou-nascuti Planul Strategic Multianual privind Resursa Umana din Sănătate în România a fost lansat MS si BEI au semnat acordul prin care se va oferi consultanta gratuita pentru construirea a trei spitale regionale in Romania Noul ordin al MS pentru aprobarea regulamentului Concursului pentru managerii de spitale, in dezbatere publica
Marţi, 06 dec 2016      14:10

Prelevarea de organe - legislatie

17 februarie 2009    

În România există o legislaţie privind prelevarea de organe de la donatori în moarte cerebrală: Titlul 6 din legea 95 privind reforma în sănătate, o lege a transplantului extrem de modernă şi eficientă care a înglobat toate prevederile europene privind activitatea de transplant, o lege foarte flexibilă. Până acum au fost peste 200 de transplanturi de rinichi şi ficat făcute de la donatori în viaţă (de obicei rude de gradul I). Cei care donează cel mai uşor organele sunt mamele, pentru a-şi salva copii.

Se urmărește schimbarea acordului explicit şi scris cu tipul de acord rezumat în care orice cetăţean are timp în timpul vieţii să-şi exprime intenţia de a nu fi un donator de organe post mortem. Acest proiect de lege oferă posibilitatea ca această opţiune să fie exprimată fie la un telefon gratuit, fie printr-o hârtie scrisă, sau discuţie cu familia, fie prin informarea medicului de familie. Orice modalitate care poate fi luată în calcul şi credibilă că cetăţeanul nu a dorit să fie un donator post-mortem. Se urmăreşte să nu mai fie obligatoriu ca familia să semneze un anumit formular tipizat că este de acord cu prelevarea şi ce anume să se stipuleze. Este mult mai corect ca cetăţeanul să dispună de corpul său în condiţii decente și de a lua o decizie liber consimţită fără nici un fel de constrângere. Coordonatorii de transplant sunt foarte greu de găsit; trebuie să ai o anumită structură şi disponibilitate . Coordonatorul de transplant nu are voie să închidă niciodată telefonul, să nu fie ocupat niciodată. Nu întotdeauna se găsesc oameni disponibili la un asemenea efort – este motivul pentru care România dispune de un număr extrem de mic de coordonatori- în total sunt 7 coordonatori în toată ţara.

Conferinta medicilor pneumologi rezidenti
Sanatateatv.ro