Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Miercuri, 23 mai 2018      05:11
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Endoscopia cu videocapsula

08 aprilie 2009    

Prof. dr. Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog, Clinica Academica

Endoscopia cu videocapsulă este o investigaţie care ajută la vizualizarea aparatului digestiv. Procedura este una facilă, nedureroasă, cu pregătiri minime şi fără riscuri pentru pacient. O astfel de examinare poate fi efectuată şi la Centrul Medical Academica.

Videocapsula este destinată explorării intestinului subţire sau a colonului. Acest tip de endoscopie se bazează, practic, pe înghiţirea unei pastile de mărimea unui antibiotic, în care este încorporată o cameră video şi o sursă de lumină. Capsula endoscopică transmite imagini din interiorul aparatului digestiv după care este eliminată în mod natural de către organism.  

Videocapsulă are un sistem de captare a imaginilor(2-4/secundă), înregistrând leziuni de o zecime de milimetru. Pacientului i se ataşează în zona abdominală un „receiver” , aparat ce captează imaginile în mod continuu. De la receiver datele sunt trimise la un computer, unde sunt analizate de specialişti prin confruntare cu imagini dintr-o bază de date largă de imagini.

Videocapsula are dimensiunea unei pastile de ampicilină. Pentru efectuarea endoscopiei cu videocapsula aceasta se înghite cu apă în condiţii de repaus alimentar.

Videocapsula este de unică folosinţă şi are o independenţă energetică de până la 10 ore.

Comparativ cu metodele clasice, avantajele aduse de videocapsulă sunt extrem de numeroase atât din punct de vedere medical, cât şi pentru confortul persoanei care efectuează această investigaţie. Prin această metodă de diagnostic, se evită numeroasele explorări care sunt de cele mai multe ori costisitoare şi dificile. Calitatea imaginilor oferă posibilitatea de a vizualiza detalii ale desenului vascular, oferind, în acelaşi timp, date asupra dimensiunii unor posibile leziunilor.

În condiţiile unei pregătiri corespunzătoare, riscurile sunt cvasinule. Ca şi contraindicaţii se menţionează existenţa de stenoze, ocluzii, perioada de sarcină sau fistule intestinale.