Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Sâmbătă, 21 apr 2018      03:55
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Netratat, sifilisul congenital afectează sistemul cardiovascular şi nervos

20 august 2010    
Sifilisul congenital este o afecţiune determinată de transmiterea infecției de la mamă la făt, a declarat, pentru SănătateaTV, dr. George Iancu, medic rezident ginecolog la Spitalul Clinic Filantropia. Principala cauză a apariţiei sifilisului congenital o reprezintă contaminarea cu agentul infecţios Treponema palidum, spune dr. George Iancu, iar manifestările acestei afecţiuni sunt la scară largă. Sifilisul congenital afectează toate aparatele şi sistemele vitale. Netratat, sifilisul afectează de la sistemul osos, cardiovascular, până la sistemul osos şi ţesutul cutanat, explică dr. George Iancu. Un nou-născut provenit de la o mamă infectată cu Treponema palidum prezintă malformaţii osoase, reprezentate prin prăbuşirea piramidei nazale (aspectul de nas în șa),  modificări la nivelul dinţilor, prin apariţia triadei Hutchinson – incisivi bombaţi, ascuţiţi, cu o bază largă, a declarat dr. George Iancu. La nivel cutanat, bebeluşul poate prezenta în jurul gurii nişte cicatrici dispuse sub forma unor raze în jurul gurii şi a orificiilor nazale.
 
Sifilisul congenital dă şi manifestări oculare, spune dr. George Iancu. Micuţii pot prezenta keratite, infecţii ale corneei care se pot agrava dacă nu se tratează.
Cauzele care determina apariţia acestei boli sunt, în principal, relaţiile sexuale neprotejate, cu parteneri multipli, spune dr. George Iancu, dar riscuri de îmbolnăvire există şi în cazul consumatorilor de droguri care folosesc aceeaşi seringă.
 
Ca metodă de tratament, dr. George Iancu susţine că sifilisul se vindecă cu ajutorul antibioticelor, de tipulpenicilinei. Aceasta, spune dr. George Iancu, se preferă în locul eritromicinei, deoarece are efecte mai rapide.
 
Întrebat cum se poate feri o mamă infectată cu Treponema palidum, să transmită boala la făt, dr. George Iancu a declarat că un diagnostic şi un tratament început devreme reduc riscul infectării şi a complicaţiilor ulterioare.