Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      05:55
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Analiza morfologiei fetale in primul trimestru de sarcina

20 mai 2009    

Dr. Mona Zvâncă, medic specialist obstetrică-ginecologie, Centrul Medical Academica

Centrul Medical Academica dispune de un Program complet de urmărire a sarcinii. În cadrul acestui program, viitoarele mămici pot efectua oricare dintre investigaţiile ce oferă informaţii ample despre starea de sănătate şi despre gradul de dezvoltare a fătului.

Dr. Mona Zvâncă, medic specialist obstetrică – ginecologie, Clinica Academica, afirmă că ecografiile de morfologie fetală sunt recomandate drept investigaţii obligatorii în setul de analize pe care femeile trebuie să le efectueze în perioada sarcinii.

Ecografia morfologică, susţine Dr. Zvâncă, este o examinare structurală, prin care se urmăreşte formarea fătului atât din punct de vedere al aspectului exterior – membre, trunchi, cap, faţă, degete – cât şi din punct de vedere al formării organelor interne.

Diagnosticul prenatal are ca principal scop recunoaşterea şi depistarea cât mai precoce a complicaţiilor şi anomaliilor ce pot surveni în timpul sarcinii. Ecografiile de morfologie fetală se efectuează la anumite etape, în funcţie de vârsta gestaţională. Ecografia morfologică fetală presupune două etape: primul şi al doilea trimestru de sarcină.

Morfologia de trimestru I se efectuează între 11 – 14 săptămâni de sarcină. În acest interval se evidenţiază o serie de semne ale unor posibile anomalii genetice precum sindromul Down sau eventuale malformaţii cardiace. Dr. Mona Zvâncă subliniază că aceste semne nu se mai pot observa mai târziu, dar nici mai devreme. Tot în cadrul trimestrului I de sarcină se poate efectua o analiză a întregului embrion, etapă în care, de asemenea, se pot depista posibile anomalii. Morfologia fetală de trimestru I permite şi evidenţierea unor malformaţii structurale majore ale fătului, precum absenţa unui membru sau a unui segment de membru ori absenţa calotei craniene. În această perioadă, însă, nu pot fi evidenţiate malformaţiile minore.

Având în vedere dimensiunile mici ale embrionului, utilizarea unui ecograf performant este esenţială în urmărirea sarcinii.

Clinica Academica dispune de un ecograf de ultimă generaţie atât în ecografiile 2D cât şi 3D/4D. În plus, aparatul oferă posibilitatea de înregistrare a examinării pe suport digital.

Ecografia de morfologie fetală trimestrul I de sarcină durează 15-20 de minute. Rezultatul ecografiei se coroborează cu datele obţinute la testul de sânge, test ce se efectuează în prima etapă a Programului complet de urmărire a sarcinii.