Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Sâmbătă, 21 apr 2018      23:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Cancerul de vezica – factori declanșatori

09 iunie 2010    
Cancerul de vezică este o afecţiune în care celulele maligne sau canceroase se dezvoltă în ţesutul vezicii urinare. Dacă diagnosticul este precoce, şansele de vindecare cresc, iar tratamentul nu este atât de agresiv.
 
Rata de supravieţuire în cazul cancerului vezical de 5 ani este întâlnită în aproximativ 90% din cazuri, în principal atunci când tumoarea are o dimensiune mai mică. Această rată scade la 45% când boala este într-un stadiu mai avansat, situaţie în care extirparea vezicii devine inevitabilă. Prof.Univ.Dr. Mihail Radu Boja, șeful Clinicii de Urologie Târgu Mureș, explică factorii declanșatori ai cancerului de vezică.
 
Cancerul de vezică are ca principal factor de risc fumatul. Studiile medicale au demonstrat faptul că, în cazul fumătorilor, riscul unui cancer de vezică este de trei ori mai mare faţă de nefumători. Fumatul determină 50-60% dintre cazurile de cancer de vezică de la bărbaţi şi 25% dintre cele de la femei”, spune Prof.Univ.Dr. Mihail Radu Boja.
 
Cancerul de vezică este influenţat si de vârstă. De cele mai multe ori această boală se instalează la persoanele trecute de 40 de ani, bărbaţii fiind supuşi unui risc de patru ori mai mare de a suferi de cancer de vezică decât femeile.  Utilizarea abuzivă a medicamentelor antialgice, dar şi o dietă bogată în carne şi grăsimi duc în timp la instalarea cancerului de vezică. Pacienţii diagnosticaţi cu infecţii ale vezicii urinare, mai ales cei care au antecedente de cancer vezical sau transplant de rinichi, sunt mai expuşi riscului de a dobândi cancer de vezică. Medicii atrag atenţia asupra faptului că această boală recidivează local. Acest lucru implică operaţii repetate pentru a scoate polipii sau tumorile noi apărute în vezică.
 
Cancerul de vezică este semnalat în primul rând de prezenţa de sânge sau cheaguri de sânge în urină şi de un disconfort în timpul urinării. Aceste simptome sunt însă nespecifice, ele apărând şi în cazul afecţiunilor urinare. Cancerul de vezică în stadiul avansat se manifestă prin dureri lombare, umflarea picioarelor, pierderea în greutate şi anemie”, a adăugat Prof.Univ.Dr. Mihail Radu Boja. Pentru diagnosticarea cancerului de vezică se impun a fi efectuate şi unele investigaţii paraclinice cum ar fi ecografia, tomografia computerizată şi cistoscopia pentru evidenţierea unei mase în sau în jurul vezicii urinare. Cea mai bună metodă de diagnostic al cancerului de vezică o reprezintă cistoscopia.