Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      23:56
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Cancerul la copii - forme de manifestare

20 iulie 2010    
Cele mai des întâlnite forme de cancer la copii sunt leucemiile și limfoamele. Iar dintre tumorile solide, tumorile cerebrale, care reprezintă cam 35 % din afecțiunile oncologice la copii. “Leucemiile se întâlnesc în jur de 15-20% din numărul cazurilor de cancer în rândul copiilor. Urmează cele trei tumori considerate specifice pentru oncologia copilului, neuroblastomul, nefroblastomul și retinoblastomul”, a precizat Conf.Dr. Monica Dragomir.
 
În lume, incidența cancerului la copii este de 8-16 cazuri noi pe an la suta de mii, în timp ce în România se ridică la 9,5 cazuri noi. Cea mai mare incidență este la grupa de vârstă 15-19 ani: 15,8 la suta de mii. În România, din păcate, nu există un registru național pentru cancer care ar trebui să adune datele din întreaga țară și, pe baza acestora, să se poată stabili o politică sanitară în domeniu. La copil nu se poate face o diagnosticare precoce, dar vindecarea este posibilă. Numărul cazurilor noi pe an în România este de 500. În România lipsesc însă centrele de tratament specializate în oncopediatrie.
 
Se estimează că numărul copiilor bolnavi de cancer din România cu vârste între 0 şi 14 ani ar fi ăn jur de 5000. Anual, alţi 500 de copii sunt diagnosticaţi cu diferite forme de cancer. Cu toate acestea, programele naţionale de sănătate se axează în special pe cancerul la adult. “În lipsa unor medici de familie şi peditari instruiţi să recunoască precoce simptomele bolii, cei mai mulţi dintre copiii bolnavi de cancer ajung să fie trataţi în stadii avansate ale bolii, tratamentul fiind ineficient. De multe ori am fost pusă în situaţia de a primi în tratament un copil care nu mai avea nicio şansă să trăiască” – Dr. Monica Dragomir.