Info SănătateaTV.ro: La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016
Joi, 22 feb 2018      03:05
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Diagnosticul leucemiei mieloide cronice

30 iunie 2010    
Diagnosticul leucemiei mieloide cronice presupune demonstrarea anomaliei genetice. 95% din cazurile leucemiei mieloide cronice sunt Ph-1 pozitive. Cromozomul Philadelphia (Ph-1) este prezent în 100% din mitozele examinate. Lipsa cromozomului Philadelphia si a modificării bcr-abl impune orientarea spre un alt diagnostic.
Leucemia mieloidă cronică evoluează în trei faze succesive caracterizate prin o evoluție naturală din ce în ce mai scurtă: cronică, accelerată si acută sau blastică. 1/3 din cazuri progresează din faza cronică direct în cea terminală, blastică. Durata medie a evoluției este de aproximativ 3-5 ani.
 
“În faza cronică, bolnavul cu leucemie mieloidă cronică este deseori asimptomatic și boala este depistată întâmplător. Faza accelerata a leucemiei mieloide cronice este deseori anunțată de apariția febrei neinfecțioase si a durerilor osoase”, spune Conf. Univ. Dr. Daniel CORIU, Director medical Institutul Clinic Fundeni. Splenomegalia rămâne ireductibila și apar modificări semnificative ale tabloului hematologic.
Faza terminală blastică a leucemiei mieloide cronice poate fi de tip mieloid (50% din cazuri), limfoid (25% din cazuri) sau mixt limfoid (25% din cazuri). Durata medie a fazei blastice este de 3-6 luni.
 
Leucemia mieloidă cronică constituie un proces tumoral clonal mieloproliferativ, care rezultă din transformarea malignă prin mutaţie la nivelul celulei stem pluripotente cu menţinerea capacităţii de diferenţiere către toate liniile celulare. Leucemia mieloidă cronică este caracterizată prin proliferarea necontrolată a granulocitelor, ce duce la creşterea masei granulocitare totale şi a celei circulante. Prezenţa în sângele periferic a numărului mare de leucocite stă la baza definirii maladiei şi stabilirii diagnosticului.
 
“În țara noastră, sunt aproximativ 1500 de pacienți cu leucemie mieloidă cronică, dintre care circa 600 pe terapie cu inhibitori. Ceilalți pacienți, în funcție de stadiul bolii, sunt sub tratament cu citostatice”, a spus Conf. Dr. Daniel Coriu, Clinica de Hematologie, Director medical Institutul Clinic Fundeni.