Info SănătateaTV.ro: Peste 1000 de transplanturi medulare realizate la Institutul Clinic Fundeni Peste 1000 de transplanturi medulare realizate la Institutul Clinic Fundeni Peste 1000 de transplanturi medulare realizate la Institutul Clinic Fundeni
Joi, 25 mai 2017      23:01

Dr. Daniela Ștefănescu: Cursurile de oncopediatrie m-au învățat că un copil descoperit în stadiu incipient de cancer e vindecabi

27 iulie 2010    
Copiii bolnavi de cancer au din ce în ce mai puţine şanse de a fi diagnosticaţi şi vindecaţi. Numărul deficitar de medici oncopediatri din România nu reprezintă, însă, singura cauză a acestei realităţi. Din păcate, diagnosticele eronate aplicate de medicii de familie sau depistarea tardivă a acestei cumplite afecţiuni face ca numărul cazurilor vindecabile, de cancer la copii, să fie tot mai mic. Dr. Daniela Ştefănescu, medic primar medicină generală, a declarat, pentru Sănătatea TV, că un copil suferind de cancer poate fi depistat în timp util doar dacă eşti un bun observator şi dacă ai cunoştintele necesare. Dr. Daniela Ştefănescu a explicat că cele şase luni de oncopediatrie efectuate de medici în timpul facultăţii sunt mai mult decât insuficiente pentru a aplica un diagnostic corect şi a recunoaşte simptomele specifice cancerului.
 
În urmă cu trei ani, s-a derulat o campanie de sensibilizare a medicilor de familie prin care li s-au oferit cursuri gratuite de oncopediatrie, atât de utile în recunoaşterea simptomelor oncologice. Dr. Daniela Ştefănescu este unul dintre medicii participanţi la aceste cursuri. Domnia sa ne-a declarat că aceste cursuri i-au fost de un real folos, iar multe dintre cunoştinţele dobândite acolo  reprezentau o noutate: ”Am învăţat că un copil descoperit în primele stadii de evoluţie ale cancerului este vindecabil 100%”, a precizat dr. Daniela Ştefănescu.
 
În practica sa medicală, dr. Daniela Ştefănescu ne-a menţionat că a avut doar două cazuri de cancer la copii, dar ne-a confirmat şi faptul că se înregistrează o tendinţă de creştere a copiilor bolnavi de cancer. Întrebată de cauzele acestei creşteri, dr. Daniela Ştefănescu a declarat că acestea sunt multiple: poluare, expunere la soare, îngrijirea precară prenatală a mamei sau chiar predispoziţii genetice.