Info SănătateaTV.ro: Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale
Luni, 11 dec 2017      09:09
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Tratamentul leucemiei mieloide cronice

01 iulie 2010    
Tratamentul contemporan al leucemiei mieloide cronice cuprinde chimioterapie, imunoterapie, citochine şi transplant medular alogeneic. Decizia va fi luată de medic pentru fiecare caz în parte. Obiectivul major al tratamentului în leucemia mieloidă cronică este eradicarea clonei maligne și supraviețuirea fără progresie a bolii. Evaluarea opțiunilor terapeutice în leucemia mieloidă cronică depinde de obținerea răspunsului hematologic și/sau citogenetic, cât și de supraviețuirea fără progresia bolii.
 
“Este o boală cunoascută de peste o sută de ani, o boală pentru care s-a folosit pentru prima dată numele de leucemie, pentru că și diagnosticul se punea foarte dificil. Este o boală produsă de o leziune cromozomială”, spune Prof. UNIV. Dr. Dan COLIȚĂ, medic primar hematologie, Clinica de Hematologie, Institutul Clinic Fundeni
 
Prognosticul leucemiei mieloide cronice este mai bun datorită noilor medicamente utilizate pentru tratarea afecțiunii. Deși transplantul de măduvă osoasă este o opțiune de tratament, numeroși pacienți pot controla afecțiunea cu ajutorul medicamentelor citotoxice.
 
Leucemia mieloidă cronică constituie un proces tumoral clonal mieloproliferativ, care rezultă din transformarea malignă prin mutaţie la nivelul celulei stem pluripotente cu menţinerea capacităţii de diferenţiere către toate liniile celulare. Leucemia mieloidă cronică este caracterizată prin proliferarea necontrolată a granulocitelor, ce duce la creşterea masei granulocitare totale şi a celei circulante. Prezenţa în sângele periferic a numărului mare de leucocite stă la baza definirii maladiei şi stabilirii diagnosticului.
 
Leucemia mieloidă cronică evoluează în trei faze succesive caracterizate prin o evoluție naturală din ce în ce mai scurtă: cronică, accelerată si acută sau blastică. 1/3 din cazuri progresează din faza cronică direct în cea terminală, blastică. Durata medie a evoluției este de aproximativ 3-5 ani.