Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      05:53
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Corsete profesioniste pentru problemele coloanei vertebrale

23 iunie 2010    
Corsetele din material termoformabil sunt orteze care permit susținerea sau corectia coloanei vertebrale. “Ortezele pentru coloana vertebrală sunt indicate pentru afecțiunile congenital sau dobândite ale coloanei vertebrale. Dintre acestea, cea mai importantă și cea mai frecventă afecțiune este scolioza.
 
Scolioza necesită în cadrul tratamentului ei ortezare cu corset. Există mai multe tipuri de corsete, pentru fiecare tip de scolioză în parte”, spune Dr. Alexandru ULICI, Medic Primar Ortoped Pediatru, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”.
 
ORTOPEDICA realizează orteze personalizate de susținere, corecție sau tratament, corsete ce se disting prin calitatea execuției și confortul asigurat pacienților.
 
Rolul corsetelor de susținere este de a menține coloana vertebrală într-o anumită poziție. Practic, aceste corsete asigură contenția și detensionarea structurilor colanei vertebrale, greutatea ce apasa la nivelul coloanei vertebrale fiind preluată de crestele iliace.
 
Utilizarea corsetelor de sustinere este indicată în afecțiuni precum herniile discale, osteoporoza, sechele de fractură, metastaze osoase, tuberculoză localizată la nivel osos.
 
Ceea de-a doua grupă, corsetele  de corecție reprezintă o metodă importantă de tratament a deviațiilor coloanei vertebrale ce apar la copii și adolescenți.
Utlizarea unui corset de corecție poate să înlocuiască în unele situații tratamentul printr-o intervenție chirurgicală. Utilizarea unui corset de corecție trebuie întodeauna asociată cu tratamentul prin kinetoterapie.
 
SănătateaTV prezintă procesul tehnologic de realizare a unui corset de către specialiștii ORTOPEDICA, de la anamneza și examenul clinic, la executarea mulajului gipsat, a mulajului pozitiv și rectificarea acestuia, până la finisarea produsului și livrarea acestuia către pacient.
 
“Prima etapa în relizarea unui corset din material termoformabil este reprezentată de luare unui mulaj gipsat la nivelul regiunii trunchiului. Înainte de relizarea mulajului, specialistul ORTOPEDICA  verifică asimetriile crestelor iliace, asimetriile membrelor inferioare, deviatiile bazinului, asimetrii ale umerilor. Toate aceste examinări se realizează și cu ajutorul dispozitivului LASAR, ce permite o analiză precisă a echilibrului postural al pacientului”, spune Cristian David, trainer ORTOPEDICA .
 
Mulajul negativ va fi realizat respectând curburile fiziologice în plan sagital folosindu-se feşi gipsate de 15 cm pentru înglobarea umerilor, iar pentru restul mulajului de 20 cm. Feşile gipsate sunt derulate, fără a se exercita strângere excesivă, începând cu centura pelviană şi urcând spre nivelul toracic. Mulajul se orienteaza pe reperele osoase funcție de zona înglobată de corset.
 
Prin turnarea ipsosului în mulajul negativ se obţine mulajul pozitiv. Rectificare acestuia va fi executată conform fişei de măsuri şi a radiografiilor. Etapa de rectificarea a mulajului se încheie prin finisarea acestuia. Cu cât mulajul este mai bine finisat cu atât viitorul corset va fi mai estetic la interior.
 
Rectificarea mulajului pozitiv reprezintă o etapă foarte importantă în realizarea corsetului. Rectificarea corectă a mulajului este esenţială, de ea depinzând eficacitatea tratamentului ortopedic. Un mulaj impropriu rectificat duce la realizarea unui corset defectuos, a cărui purtare poate agrava rapid starea clinică a pacientului
 
Confecţionarea corsetului se realizeză prin termoformarea sub vid a polietilenei, pe mulajul pozitiv rectificat. După uscare, mulajul poate fi pregătit pentru termoformare.
După ce corsetul a fost scos de pe mulaj, decupajele acestuia trebuie finisate astfel încât acestea să nu rănească pacientul la îmbrăcarea de probă. 
 
„În final, pacientul este îmbrăcat în corset pentru a verifica atât funcţionalitatea cât şi esteticul ortezei. În funcţie de cele constatate la probă corsetul va fi rectificat şi finisat. În momentul în care se consideră că orteza nu mai necesită modificări se vor monta sistemul de fixare şi capitonajul. Sistemul de fixare constă într-o serie de benzi Velcro. Înaintea livrării corsetului, pacientul este încă o dată îmbrăcat cu acesta, iar tehnicianul ortoprotezist va verifica din nou eficacitatea şi aspectul corsetului, dar şi confortul pacientului” a adăugat Cristian David, trainer ORTOPEDICA.
 
Livrarea corsetului nu reprezintă ultima întâlnire cu pacientul. Tehnicianul ortoprotezist împreună cu medicul vor trebui să verifice starea corsetului şi a pacientului la fiecare 6 luni. Prima vizită este recomandat a se face după 3-4 luni. Astfel se va observa dacă orteza trebuie ajustată sau refăcută. Cauzele ce pot duce la rectificarea sau înlocuirea corsetului sunt: creşterea pacientului, corsetul fiind prea mic, sau diminuarea curburilor, orteza necesitând presiuni mai ferme sau camere de expansiune mai voluminoase.