Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      00:10
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Protezarea şoldului - Implantarea protezei şi închiderea plăgii

05 mai 2009    

Conf. dr. Radu Rădulescu, Şef Secţie Ortopedie Traumatologie, Spitalul Universitar Bucureşti

Articulaţia naturală a şoldului este o articulaţie de formă „bilă în cupă”. Bila” este capul femurului, iar „cupa” este acetabul, o cavitate a osului coxal.

Conf. Univ. Dr. Radu Rădulescu, şeful secţiei de Ortopedie Traumatologie din cadrul Spitalului Universitar Bucureşti, precizează că proteza de şold implică înlăturarea chirurgicală a bilei şi cupei naturale şi înlocuirea cu o bilă din metal inserată pe femur şi o cupă din material plastic.

Dr. Radu Rădulescu subliniează că în cazul acestei intervenţii foarte importantă este potrivirea perfectă a piesei ce urmează a fi implantată. „Dacă nu se realizează această potrivire pot apărea situaţii în care piesa să se răstoarne. Acest lucru ar duce la o complicaţie nedorită pentru care este nevoie de o reintervenţie”, a spus dr. Radu Rădulescu.

Pentru a se realiza potrivirea perfectă, piesa se implantează în varianta necimentată cu 1 mm mai mare decât orificiul făcut. Cupa care se implantează are pe dos o plasă de titaniu prin ochiurile căreia pătrunde substanţa osoasă. Peste această piesă se ataşează o interfaţă de polietilenă.

După implantarea cupei, se implantează piesa femurală. Pentru ca nivelul de implantare să fie cel corect, se va efectua o mică recupă la nivelul bontului femural.

La protezele necimentate, coada protezei trebuie să fie perfect adaptată ca dimensiune, acesta fiind un aspect extrem de important. „Dacă acest lucru nu se realizează, este foarte posibil să se luxeze proteza, să sară capul din codil”,  declară dr. Radu Rădulescu.

Implantul, care este acoperit cu o plasă poroasă de titaniu, se introduce în canalul femural. Se fixează apoi şi se completează cu capul femural care intră în articulaţie.

Odată implantată proteza, se trece la închiderea plăgii în straturile anatomice respective. Pentru a se evita producerea unui hematom, postoperator se vor folosi tuburi de dren.