Info SănătateaTV.ro: Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare
Vineri, 27 apr 2018      06:54
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Diversificarea alimentatiei la bebelusi

21 august 2009    

Diversificarea alimentaţiei la bebeluş poate fi privită din două unghiuri de vedere diferite, în funcţie de teoria vizată. Una dintre teorii prevede începerea diversificării precoce a alimentaţiei, pentru a favoriza dezvoltarea structurii orale, în special, în situaţia copiilor alimentaţi artificial.

Diversificarea alimentaţiei după primele patru luni de viaţă ale bebeluşului este indicată şi pentru faptul că ea ajută în completarea necesităţilor de vitamine şi minerale.
 
O altă teorie insistă pe introducerea diversificării alimentaţiei mai târziu, după vârsta de şase luni. Momentul introducerii diversificării alimentaţiei trebuie judecat, însă, de la un caz la altul. Dacă un copil este alimentat natural şi curba ponderală este foarte bună, se preferă o diversificare alimentară tardivă, în jurul vârstei de şase luni. Dacă, însă, copilul este alimentat artificial este bine să se introducă celelalte produse alimentare în mesele sugarului.
 
Diversificarea alimentaţiei constă în introducerea în alimentaţia bebeluşului a produselor solide şi semisolide. Aceste alimente este indicat să fie introduse pe rând, să se înceapă cu câte un aliment, să se tatoneze acceptarea acestui aliment de către sugar şi să se aştepte trei-patru zile până la introducerea altui aliment.
 
“În cazul în care, în timpul procesului de diversificare a alimentaţiei, apar erupţii cutanate şi vărsături este bine să se oprească diversificarea alimentaţiei pe acea linie şi să se revină ulterior cu aceste alimente dar sub altă formă”, a explicat dr. Eliza Cinteză, medic pediatru în cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi a Copilului “Alfred Rusescu”.
 
Diversificarea alimentaţiei bebeluşului se face treptat, de la mese exclusiv lactate la mese pe bază de făinoase, apoi la mese pe bază de fructe şi legume.
 
Alimentaţia bebeluşului trebuie să se facă cu mare atenţie pentru a se evita alimentele cu potenţial alergenic. Este vorba despre alimente precum căpşunile, ciocolata, albuşul de ou şi peştele, care trebuie eliminate din procesul de diversificare a alimentaţiei. Mamele trebuie să ştie că alimentaţia bebeluşului, chiar dacă nu mai este exclusiv pe bază de lactate, nu presupune eliminarea alăptatului la sân.
 
Vezi şi: Importanţa laptelui matern şi alimentaţia copilului mic