Info SănătateaTV.ro: Cum protejam spatele copiilor- posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale Cum protejam spatele copiilor- posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale Cum protejam spatele copiilor- posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale
Luni, 18 dec 2017      03:14
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Importanţa laptelui matern şi alimentaţia copilului mic

27 martie 2009    

Prof. dr. Adrian Georgescu, Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale

În primele şase luni de viaţă sugarul poate fi alimentat în trei moduri: 1. Natural (exclusiv cu laptele mamei sale); 2. Artificial (sugarul care nu primeşte lapte matern) şi 3. Mixt(cel care primeşte –o parte lapte de mamă şi completare cu un alt preparat de lapte).

Alimentaţia naturală (alăptarea la sân) este de bază. Un copil trebuie alăptat exclusiv la sân, cu nimic altceva în afara laptelui mamei sale. În primele şase luni de viaţă, este recomandat ca nou-născutul să se hrănească numai cu laptele matern. Superioritatea alimentaţiei la sân este absolută – pentru copil, mama care alăptează, familie, societate şi mediu. Nimic nu-i poate asigura o mai perfectă dezvoltare - fizică, psihică şi emoţională- , decât laptele de mamă. Copilul alimentat la sân este protejat de o serie întreagă de boli. Copilul alimentat la sân este, în primul rând, protejat împotriva alergiilor. Hrănirea copilului la sân creează între mamă şi copil o puternică legătură afectivă.

Totodată, mama care alăptează este protejată de o serie de boli precum cancerul de sân, cancerul genital sauosteoporoza.

Alăptarea naturală a copilului aduce, de asemenea, numeroase avantaje pentru societate. Alimentând copii la sân cât mai multă vreme, vor creşte generaţii de copii mai sănătoase şi mai dezvoltate din punct de vedere neuropsihic.

Oricât de surprinzător ar părea, alăptarea aduce avantaje şi mediului. În urma unei alimentaţii artificiale rezultă un consum de energie termică sau ambalaje care trebuie aruncate. Alăptarea la sân elimină toate aceste dezavantaje.

Cel mai important stimul pentru secreţia lactată a mamei este suptul copilului. Cu cât copilul suge mai mult şi mai bine, cu atât mama produce mai mult lapte.