Info SănătateaTV.ro: A fost lansata campania „Misiunea: Zero Sangerari” A fost lansata campania „Misiunea: Zero Sangerari” A fost lansata campania „Misiunea: Zero Sangerari”
Luni, 24 apr 2017      10:19

Bronhoscopia

06 martie 2009    

Dr. Mihai Alexe - Medic primar, competență bronhoscopie

Primul cabinet din România care funcţionează în sistem privat beneficiază de aparatură nouă, aparatură constând în fibrobronhoscoape, atât pentru adult, cât şi pentru copil.

Există două feluri de bronhoscopie: bronhoscopie diagnostică (bronhoscopie care ajută la stabilirea diagnosticului) şi bronhoscopie intervenţională şi terapeutică. Un examen bronhologic complet presupune, în primul rând, o anestezie care poate fi o anestezie locală (pacientul nu este adormit, sau în stare de inconştienţă, ci este treaz - colaborează cu medicii). După aceasta, se face examenul bronhoscopic propriu-zis în care se vizualizează arborele bronşic (în special plămânii pe dinăuntru) cu ajutorul bronhoscoapelor.

Bronhoscoapele sunt de mai multe dimensiuni: pentru copii şi pentru adulţi. Dr. Mihai Alexe ne spune că singurul care ar trebui să ia în considerare bronhoscopia este medicul; fie cel de medicină generală, fie medic specialist din altă specialitate, dar mai ales medicul specialist pneumolog. Ei sunt cei care urmează să trimită pacienţii la bronhoscopie. Cele mai frecvente boli diagnosticate sunt: cancerul (cancerul bronhopulmonar), tuberculoza, fibrozele pulmonare, corpi străini, diverse afecţiuni sechelare - cicatriciale, după alte afecţiuni, plus o parte din bolile profesionale. Aici se efectuează aspirate bronşice, brosaje, biopsii bronşice, lavaje bronhoalveolare.