Info SănătateaTV.ro: Ziua Internationala Alzheimer, marcata in fiecare an pe 21 septembrie Rezolutie impotriva violentei medicilor, semnata la Ljubljana de Colegiul Medicilor din Romania Cercetatorii au descoperit un anticorp 3 in 1 foarte de promitator in prevenirea si tratatea HIV ONG-urile solicita infiintarea de urgenta a unor fonduri pentru bolnavii de SIDA si TBC fara drept la servicii de sanatate Ministerul Sanatatii si Primaria Sectorului 1 au semnat un protocol pentru relocarea Spitalului Floreasca Ziua Internationala Alzheimer, marcata in fiecare an pe 21 septembrie Rezolutie impotriva violentei medicilor, semnata la Ljubljana de Colegiul Medicilor din Romania Cercetatorii au descoperit un anticorp 3 in 1 foarte de promitator in prevenirea si tratatea HIV ONG-urile solicita infiintarea de urgenta a unor fonduri pentru bolnavii de SIDA si TBC fara drept la servicii de sanatate Ministerul Sanatatii si Primaria Sectorului 1 au semnat un protocol pentru relocarea Spitalului Floreasca Ziua Internationala Alzheimer, marcata in fiecare an pe 21 septembrie Rezolutie impotriva violentei medicilor, semnata la Ljubljana de Colegiul Medicilor din Romania Cercetatorii au descoperit un anticorp 3 in 1 foarte de promitator in prevenirea si tratatea HIV ONG-urile solicita infiintarea de urgenta a unor fonduri pentru bolnavii de SIDA si TBC fara drept la servicii de sanatate Ministerul Sanatatii si Primaria Sectorului 1 au semnat un protocol pentru relocarea Spitalului Floreasca
Joi, 21 sep 2017      18:46

Pneumologia românească, pneumologie europeană

11 iunie 2010    
În cadrul celui de-al 21-lea Congres al Societăţii Române de Pneumologie, Prof.univ.dr. Miron Bogdan a vorbit  despre oportunitățile de dezvoltare a pneumologiei românești și a Societății Române de Pneumologie.
 
Pneumologia românească se prezintă la ora actuală într-o variant cochetă, într-o variantă evoluată, substanțial maturizată, capabilă de a face o ofertă de evaluare la standarde europene. Dacă până în urmă cu 10 ani, în comparație cu țările occidentale, noi eram clientelari, astăzi suntem parteneri. Modești, dar parteneri”, a spus Prof.univ.dr. Miron Bogdan. Pneumologia românească numără în acest moment peste 800 de practicieni, medici pneumologi cu experiență, apreciați de mediile europene și mondiale.
 
“Suntem o comunitate medicală semnificativă, suntem în jur de 800 de practicieni. Mai sunt câteva zeci de colegi tineri rezidenți de pneumologie care bat la ușa specialității, se formează. Avem o cultură de a lucra în rețea, de a lucra coerent. Această particularitate ne face să avem o forță de afirmare mai mare decât ceea ce s-ar putea aștepta de la o comunitate de 800 de oameni. Am învățat să ne dezvoltăm în ultiimii ani într-o proximitate strânsă cu pneumolologiile din țările dezvoltate. În mod curent, ne trimitem colaboratorii la perfecționare, participăm la conceptul penumologiei europene și internaționale, iar ca rezultat, astăzi, avem la congresul nostru, cele mai selecte nume din pneumologia mondială”, a adăugat Prof.univ.dr. Miron Bogdan.
 
Acesta mărturisește însă că ne lipsește logistica coerentă, confortabilă pentru a putea practica pneumologia la cele mai înalte standarde. “De foarte multe ori suntem obligați să improvizăm ca să ne rezolvăm cazurile. Dacă am fi slujiți mai bine de sistem, cu siguranță am putea face oferte mai bune.   Mesajul nostru este unul de demnitate. Rog pe cei care ne ascultă să ne perceapă precum niște practicieni demni, să știe că încercăm să îi slujim cu ceea ce avem într-un regim valoric rezonabil. Pe ansamblu, ne facem treaba și o facem onorabil”, consideră Prof.univ.dr. Miron Bogdan.
 
Congresul Societăţii Române de Pneumologie se bucură de prezenţa a 1000 de participanţi, printre ei numărându-se 25 de lideri de opinie din străinătate, precum şi oficialități din cadrul Ministerului Sănătății, Colegiului Medicilor, reputați medici români, precum și membri ai Universităților de Medicină și Farmacie din România: Acad. prof. univ. dr. Laurențiu Mircea Popescu – președintele Academiei de Științe Medicale din România, Prof. univ. dr. Florian Popa – rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel – secretar de stat în Ministerul Sănătății, Prof. univ. dr. Nikolaos M. Siafakas – președintele Societății Europene de Pneumologie și Prof. univ. dr. Florin Mihălțan – președintele Societății Române de Pneumologie.