Info SănătateaTV.ro: NEWS ALERT: Prof. univ. dr. Romulus Timar, viitorul presedinte al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Testari gratuite pentru depistarea bolilor pulmonare in Parcul Tineretului din Bucuresti NEWS ALERT: Prof. univ. dr. Romulus Timar, viitorul presedinte al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Testari gratuite pentru depistarea bolilor pulmonare in Parcul Tineretului din Bucuresti NEWS ALERT: Prof. univ. dr. Romulus Timar, viitorul presedinte al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Testari gratuite pentru depistarea bolilor pulmonare in Parcul Tineretului din Bucuresti
Luni, 29 mai 2017      10:40

Sindromul de apnee in somn - Cauzele aparitiei si factori de risc

23 aprilie 2009    

Dr. Veronica Siteavu, medic primar pneumolog

Sindromul de apnee în somn este o afecţiune care se manifestă prin întreruperea respiraţiei în timpul somnului pe o perioadă de cel puţin 10 secunde. Etiologic, în funcţie de cauza care a produs-o, apneea poate fi obstructivă, centrală sau mixtă. Apneea de somn de tip obstructiv apare în urma blocării căilor respiratorii superioare.

Printre factorii de risc ai sindromului de apnee în somn se numără consumul de alcool, tutun, obezitatea, absenţa somnului regulat sau vârsta. Principalele simptome ale acestei afecţiuni sunt oprirea respiraţiei în timpul somnului, sforăitul, somnolenţa diurnă, irascibilitatea şi diminuarea capacităţii de concentrare.

Pacienţii diagnosticaţi cu apnee în somn pot suferi de afecţiuni precum hipertensiunea arterială, bulimia de stres, diabetul zaharat de tip 2 sau tulburări ale ritmului cardiac.