Info SănătateaTV.ro: Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      13:22
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Sindromul de apnee în somn-manifestări

25 ianuarie 2010    
Apneea de somn obstructiv este din ce în ce mai întâlnită la copii cu vârste peste 4 ani pentru că stilul de viaţă modern predispune la sedentarism şi obezitate de la vârste foarte fragede. Obezitatea predispune la apneea de tip obstructiv. Principala simptomatologie o reprezintă somnolenţa în timpul cursurilor, capacitatea scăzută de concentrare, hiperactivitate emoţională şi de comportament.
Sforăitul nu este întotdeauna un semn de apnee în somn. Sforăitul poate să fie de sine stătător şi atunci trebuie căutate cauze de natură ORL.
Dr. Veronica Siteavu, pneumolog, atrage atenţia că apneea de somn este foarte periculoasă. În mod normal o persoană poate prezenta maxim 5 evenimente de apnee şi hipopnee (reducerea fluxului respirator cu peste 50%). În timpul apneii, atunci când durata ei creşte cu mai mult de 10 secunde, scade oxigenul din sânge. În timpul somnului toate celulele organismului se refac. Pentru această refecere energetică au nevoie de o cantitate corespunzătoare de oxigen. Dacă nu primesc suficient oxigen, au de suferit în primul rând celulele neuronale, apoi cele miocardice şi restul organelor. Persoanele care suferă de apnee de somn au acea somnolenţă, semn că celula creierului nu s-a încărcat îndeajuns. După creier, următorul organ afectat este inima. Din această cauză, multe persoane care suferă de apnee pot suferi un infarct miocardic în somn.
Un consult de specialitate este recomandat persoanelor obeze, celor care au un diametru al gâtului mult mai mare decât cel adecvat vârstei, persoanelor somnolente, persoanelor care suferă de hipertensiune arterială fără a se găsi o cauză anume.
 
Vezi şi www.sanatateatv.ro/emisiuni-medicale/pneumoftiziologie/sindromul-de-apnee-in-somn-analize-investigatii/