Info SănătateaTV.ro: Directorul Regional pentru Europa al OMS: Vaccinarea inseamna siguranta, protectie si imunitate pentru copil Vaccinarea: o problema de sanatate publica. Copii, dincolo de cifre. Fiecare copil merita sansa la o viata sanatoasa Directorul Regional pentru Europa al OMS: Vaccinarea inseamna siguranta, protectie si imunitate pentru copil Vaccinarea: o problema de sanatate publica. Copii, dincolo de cifre. Fiecare copil merita sansa la o viata sanatoasa Directorul Regional pentru Europa al OMS: Vaccinarea inseamna siguranta, protectie si imunitate pentru copil Vaccinarea: o problema de sanatate publica. Copii, dincolo de cifre. Fiecare copil merita sansa la o viata sanatoasa
Duminică, 30 apr 2017      15:46

Bolile psihice majore - Conditii de transmitere ereditară

18 mai 2009    

Dr. Maria Grigoroiu – Şerbănescu, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”

Bolile psihice majore (schizofrenia, boala maniaco – depresivă, depresia majoră unipolară, boala obsesiv compulsivă şi unele tulburări de personalitate) au o puternică componentă genetică. Marile tulburări psihice sunt determinate de existenţa unei predispoziţii care poate izbucni în contextul unei acţiunii unor factori de stres.

În ştiinţa genetică funcţionează conceptul de eritabilitate, explică dr. Maria Grigoroiu Şerbănescu, care indică măsura în care factorii genetici contribuie la declanşarea şi transmiterea unei tulburări.

Riscurile de transmitere a bolilor psihice majore sunt variabile în funcţie de tipul afecţiunii. Astfel, în cazul schizofreniei, atunci când doar unul dintre părinţi este afectat, riscul pentru copil de a moşteni boala este, în medie, de 13%. Dacă ambii părinţi sunt bolnavi, atunci riscul creşte până la 40%.

Boala maniaco – depresivă are, de asemenea, o puternică componentă genetică. Dacă unul dintre părinţi este afectat, copiii au un risc mediu de 20%. Totodată, în cazul acestei afecţiuni, riscurile de transmitere sunt dependente de vârsta de debut a bolii. Atunci când boala maniaco – depresivă apare sub vârsta de 25 de ani, descendenţii au un risc suplimentar de a se îmbolnăvi.  Totodată, riscul de apariţie a bolii depinde şi de partea parentală transmiţătoare. Atunci când transmisia este pe linie paternă, riscul este mai mare, iar vârsta de apariţie a bolii este mult mai mică.

Depresia majoră are un debut mai tardiv. Atunci când boala debutează la părinte sub 40 de ani, există un risc de 10 – 12% pentru copii de a face aceeaşi afecţiune. Dacă boala apare după 40 de ani, atunci riscul este mai mic – 7%.