Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Miercuri, 23 mai 2018      05:08
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

NeuRoDiab 2010 - Sindromul depresiv la pacientul cu diabet | Worwag Pharma

20 mai 2010    

Sindromul depresiv la pacientul cu diabet în secolul XXI a fost unul dintre subiectele dezbătute la cea de-a VI-a ediţie a simpozionului NeuRoDiab, eveniment organizat de Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice împreună cu Worwag Pharma GmbH&CoKG.

Dr. Simona Tămăşan, medic primar psihiatru, Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara, a explicat în cadrul simpozionului NeuRoDiab care sunt efectele depresiei asupra pacientului cu diabet. Depresia poate apărea în contextul bolii cronice cum este diabetul sau neuropatia diabetică, iar un consult de specialitate şi tratamentul adecvat pot ameliora starea de sănătate a pacientului.Nu există o caracteristică specială a depresiei la pacientul diabetic.

Există însă o zonă mare de suprapunere simptomatică între dibet şi depresie, făcând astfel ca depresia să nu fie raportată sau uneori să nu fie sesizată. „Se pare că o încărcătură mare de stres poate duce la apariţia diabetului, pentru că există o legătură directă între evenimentele de viaţă şi developarea diabetului. Pe de altă parte, depresivii se pare că fac mai uşor diabet. Stresul poate să agraveze condiţia somatică, poate să complice aderenţa la tratament, aderenţa la recomandările pe care diabetologii le fac în privinţa regimului alimentar şi al cel fizic”, a spus Dr. Simona Tămăşan, medic primar psihiatru, Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara.

Persoanele diabetice care suferă de depresie sunt mult mai predispuse la complicaţii ale bolii. Printre complicaţiile pe care le pot suferi sunt: insuficienţa renală, pierderea vederii şi atacul de inima. Se pare că persooanele cu diabet zaharat de tip 2 care suferă de depresie sunt cu 36% mai expuse riscului de a face complicaţii microvasculare şi cu 25% mai predispuse la complicaţiile macrovasculare în comparaţie cu diabeticii care au o stare psihică bună.