Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Miercuri, 23 mai 2018      01:26
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Cum învingem teama de a merge la medic – Sfatul psihologului

21 iulie 2009    

Teama şi chiar ruşinea de a merge la medic îi face pe mulţi bolnavi să apeleze prea târziu la specialişti, deşi multe dintre afecţiunile de care suferă ar putea fi tratate cu o mai mare uşurinţă dacă prezenţa la medic s-ar face încă de la primele simptome.

“Teama şi ruşinea sunt prezente în proporţii variabile în determinarea reţinerii oamenilor de a se adresa la un specialist. Dacă cineva îşi rupe piciorul el va merge la medic cu multă teamă şi cu mult mai puţină ruşine. Este vorba despre o categorie de boli în care teama primează. În alte afecţiuni, ruşinea atinge cote maxime. Este vorba despre bolile organice în care organele afectate au o încărcătură simbolică foarte mare: organele genitale, inima”, a explicat Ioana Tempea, psiholog, lector univ., Facultatea de Psihologie, Universitatea Ecologică.

Educaţia este unul dintre cei mai importanţi factori care duc la apariţia pudorii faţă de medic. “Părinţii, neavând informaţii, nu transmit copilului conştiinţa faptului că întregul corp este format din elemente care trebuie să fie la fel de bine valorizate şi conştientizate, că fiecare organ este la fel de important”, a afirmat psihologul. Potrivit acesteia, este nevoie în rândul medicilor de o pregătire psihologică mai serioasă în sensul în care nu trebuie abordat la fel un om cu educaţie precară, faţă de unul cu o educaţie mai avansată.

Ruşinea de a merge la medic are la bază însă ruşinea faţă de propria persoană. Pentru a învinge această pudoare, pacienţii trebuie să aibă în primul rând o privire mult mai relaxată asupra propriului corp şi asupra afecţiunilor care pot exista.