Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Sâmbătă, 21 apr 2018      08:03
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Pachetul de maternitate din Finlanda, sansa unui start egal in viata pentru nou-nascuti

13 iunie 2016    
De peste 75 de ani, nou-născuții din Finlanda dorm într-o cutie de carton primită de la stat. Fiecare mamă din această ţarăprimeşte la naştere o cutie specială, cu toate produsele de care are nevoie un nou-născut, pornind de la haine, aşternuturi şi jucării pană la produse de îngrijire şi o saltea de mici dimensiuni.
 
Potrivit experţilor, acest pachet maternal pare să fie motivul pentru care Finlanda are una dintre cele mai mici rate ale mortalităţii infantile.
 
Este o tradiţie in Finlanda ca fiecare copil să aibă un start egal in viaţă, astfel că guvernul oferă acest cadou fiecărui nou-născut. Pentru a fi eligibile, mamele trebuie să meargă la un control medical până la sfârșitul celei de-a patra luni de sarcină.
 
Deși rata mortalității infantile la nivelul UE s-a înjumătățit în perioada 1998-2013, România încă avea cea mai ridicată rată a mortalității infantile din statele membre, de 9,2 la mie, media europeană fiind de 3,7 în 2013.
 
Principalele cauze ale mortalității infantile în țara noastră sunt reprezentată de afecțiunile perinatale, bolile aparatului respirator, anomaliile congenitale și prematuritatea.

„Povestea pachetului maternal în Finlanda a început acum 78 de ani. În 1937 a fost introdusă în Parlament o lege care avea în vedere problemele care existau în vremea aceea. Finlanda era o țară săracă în anii ʼ30. (...)Rata mortalității infantile atinsese cifre îngrijorătoare. Statul, părțile interesate din domeniul social și din domeniul sănătății, au decis să introducă un pachet de maternitate, format din bani și din această trusă, pentru a susține viitoarele mame. Ceea ce a fost cel mai important, gândindu-ne acum, după zeci de ani, a fost introducerea cutiei și a trusei cu o condiție, aceea ca viitoarele mame să viziteze asistenta medicală, moașa sau medicul până la sfârșitul lunii a patra de sarcină. În acest fel beneficiau de controale regulate și primeau această trusă doar după controale periodice. (...)Impactul cutiei a fost vizibil deja după anii ʼ50. La începutul anilor ʼ60 rata mortalității infantile deja scădea. Și a scăzut și decenii mai târziu, foarte mult, rata mortalității infantile ajungând la trei decese la o mie de nașteri, în 2014, sunt datele recente pe care le avem, a declarat Päivi Pohjanheimo, Ambasador al Finlandei în România, care a împărtășit din experiența finlandeză în sănătate și îngrijire, cu speranța ca și în țara noastră astfel de politici să fie implementate.