Info SănătateaTV.ro: Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor
Sâmbătă, 24 feb 2018      00:25
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Romania inregistreaza un trend descendent la capitolul studii clinice

23 martie 2017    

România înregistrează un trend descendent în ceea ce priveşte studiile clinice, numărul acestora scăzând de la 254 în 2011 la 184 în 2016, arată rezultatele raportului "Studiile clinice în România". Studiul a fost realizat pentru Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Companiilor Coordonatoare de Studii Clinice (ACCSCR). 

Una dintre problemele care au dus la o scădere a numărului studiilor clinice este perioada mare de aprobare a acestor studii. În România este nevoie de 25 de săptămâni, în timp ce în Lituania este de 11 săptămâni, iar în Ungaria de 9.  

Specialistii consideră că studiile clinice din ţara noastră ar trebui susţinute mult mai mult, beneficiile fiind multiple: acces la tehnologii avansate, informaţii de ultimă oră, fonduri mai mari pentru spitalele publice, costuri mai mici cu analizele şi tratamentele pacienţilor, economii indirecte rezultate ca urmare a recuperării mult mai rapide a pacienţilor şi a reintegrării mai uşoare în societate.  

Potrivit studiului, în anul 2015, cele mai studiate arii terapeutice, cu o pondere de 60% din totalul studiilor clinice, sunt: oncologia, hematologia, reumatologia, imunologia şi bolile metabolice.