Info SănătateaTV.ro: Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania
Marţi, 19 sep 2017      20:07

Tema medicinei participative, discutată în premieră în România în cadrul celei de-a doua ediţii a Health Innovation Agenda 2015

14 septembrie 2015    

Una dintre cele mai importante teme ale momentului, medicina participativă, a fost discutată în premieră în România în cadrul celei de-a doua ediţii a Health Innovation Agenda 2015. Cu acest prilej s-a pus accentul şi pe modul în care a evoluat relaţia medic-pacient, odată cu dezvoltarea tehnologiei.

„Pacientul trebuie să îl creadă pe cuvânt pe medic privind diagnosticul, privind tratamentul, privind ce pastile trebuie să ia, când trebuie să facă injecţii, nu trebuie să pună întrebări, nu trebuie să se îndoiască. Aceasta este relaţia tradiţională, o relaţie care a fost pusă sub semnul întrebării din ce în ce mai mult. Accesul pacienţilor la informaţie în ultimele decade a crescut şi a evitat medicul. Practic pacientul începe să aibă din ce în ce mai multe informaţii, bune sau proaste, şi cu timpul reuşeşte să echilibreze balanţa informaţională cu medicul”, a declarat dr. Marius Geantă, co-fondator Centrul pentru Inovaţie în Medicină.
Astfel a apărut noţiunea de medicină participativă.
 
„Ideea medicinei participative este că pacientul se află în centru. Pacientul echilibrează relaţia cu medicul, pacientul devine din ce în ce mai conştient de rolul pe care trebuie să îl aibă şi e din ce în ce mai dispus să se implice, pentru că până la urmă este sănătatea lui, este starea lui de bine şi, normal, având informaţiile trebuie să caute cele mai bune variante pentru el”, a mai adăugat dr. Marius Geantă, co-fondator Centrul pentru Inovaţie în Medicină.
 
A doua ediţie a Health Innovation Agenda 2015 s-a desfăsurat la Bucureşti, în luna septembrie.