Info SănătateaTV.ro: Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania
Marţi, 19 sep 2017      20:07

Vasile Ciurchea: Sunt aproximativ 300 de localităţi care nu au medic de familie

21 aprilie 2015    

Distribuirea inegală a medicilor de familie în zonele rurale rămâne în continuare o problemă pentru aceste zone geografice, numărul localităţilor care se confruntă cu o astfel de situaţie ajungând la câteva sute.

„Sunt aproximativ 300 de localităţi care nu au medic de familie. Unele localităţi sunt foarte mici, altele sunt mai mari. Sunt câteva astfel de localităţi în Vaslui, sunt în Apuseni. Sunt în general locuri mai greu accesibile sau, să zicem, zone mai defavorizate. Dar tocmai pentru a stimula prezenţa medicilor acolo am revizuit sporurile acordate în rural. După noul contract, un plus de 25% din medicii din mediul rural sau din oraşele mici cu până la 10.000 de locuitori primesc un spor considerabil. Dacă ne referim la cei din Delta Dunării, acolo unde într-adevăr sunt condiţii speciale, există un spor de 200%, ceea ce nu este puţin. Suntem interesaţi să existe medici acolo deoarece condiţiile sunt grele”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
 
Dacă în unele zone sporurile au fost suplimentate, în altele acestea au fost diminuate pe fondul inexistenţei unor condiţii foarte grele.
 
În ceea ce priveşte remedierea situaţiei medicilor de familie în zonele rurale, Vasile Ciurchea a precizat că singura soluţie ar fi aceea de a exista o cerere la fel de mare ca pentru posturile din zonele urbane.
 
Declaraţiile au fost făcute la finalul Conferinţei Dezbatere „Drepturile Pacientului – între teorie şi practică”, desfăşurată în data de 21 aprilie 2015, la Senatul României.