Info SănătateaTV.ro: Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie
Luni, 19 mar 2018      16:40
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Hematuria, semnul unui cancer renal

27 ianuarie 2012    

Hematuria se caracterizează prin prezența sângelui în urină, care se evidențiază prin culoarea roșu deschis sau închis și poate ajunge până la culoarea brună. De fiecare dată, hematuria presupune o modificare cantitativă și calitativă a urinei.

Există două tipuri de hematurie: microscopică și macroscopică. Hematuria microscopică este descoperită accidental, în  momentul efectuării unui test de  urină la o examinare medicală de rutină. Hematuria macroscopică se poate vedea cu ochiul liber și de aceea pacienții se prezintă  urgent la medic.
 
Pentru a depista dacă urina este colorată din cauza prezenței sângelui, pacientul trebuie să efectueze o analiză, denumită sumar de urină. Sumarul de urină se poate efectua extrem de repede și ușor, prin intermediul unor bandelete care arată dacă există sânge în urină
 
Hematuria poate apărea de la o banală infecție a tractului urinar, foarte frecventă la femei. Această infecție este denumită cistită și se manifestă prin micțiuni frecvente, durere și arsură la urinat, dar poate apărea și sângele în urină. Totodată, la  bărbații de peste 50 de ani principala cauză a hematuriei o reprezintă inflamarea  prostatei.
 
Alți factori care provoacă hematuria sunt dați de infecțiile renale specifice, cum este tuberculoza urogenitală, litiaza urinară sau migrarea unui calcul de-a lungul ureterului.
După ce medicul determină cauza hematuriei, acestatrebuie să determine sediul hematuriei. Sângerarea poate  proveni din vezica urinară, din căile urinare, uretere sau din rinichi. Fiecare dintre aceste cauze au tratament specific, medicamentos sau chirurgical.
 
”Hematuria nu se tratează, se diagnostichează”, a afirmat în cadrul unui interviu acordat pentru Sănătatea TV, prof. univ. dr. Viorel Bucuraș, medic primar urolog, director medical la Spitalul Clinic CF2 din București. Cu alte cuvinte, nu hematuria este cea care se trataează, ci afecțiunea care o declanșează. În primul rând, se identifică sursa de sânge, pentru ca mai apoi, hematuria să fie suprimată.
 
Astfel, tratamentul este dat în funcție de cauza sângerării. Pentru cistite și infecții urinare se recurge la antibiotice, iar calculii renali pot fi eliminați prin consumul mare de lichide. Dacă metoda nu dă rezultate, atunci se poate interveni chirurgical prin extragerea calculilor.