Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Miercuri, 23 mai 2018      04:59
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Incurbarea peniana - optiuni terapeutice

20 august 2009    

 

Dr. Sebastian Voinea, medic urolog, Institutul Clinic Fundeni

Încurbarea peniană poate să apară în două cazuri particulare. Primul caz, cazul tipic, apare la pacienţii aflaţi în jurul vârstei de 50 de ani, care nu au avut până în prezent probleme legate de contactul sexual. Aceştia se prezintă pentru durere la nivelul penisului în erecţie asociată cu încurbarea penisului şi, destul de des, asociată cu o placă palpabilă la nivel penian. Cel de-al doilea caz, în care apare încurbarea peniană este situaţia de încurbare peniană congenitală.

Încurbarea peniană congenitală este prezentă încă de la primele erecţii ale adolescentului, moment în care acesta observă că este diferit şi că nu poate avea o activitate sexuală specifică vârstei. Tinerii cu încurbare peniană congenitală se adresează medicului destul de târziu, atunci când vor să îşi înceapă viaţa sexuală însă nu pot deoarece penisul lor este încurbat în erecţie.

Încurbarea peniană are cauze necunoscute. Specialiştii consideră, însă, că o posibilă explicaţie poate fi dată de prezenţa unor traumatisme. “Traumatismele se pot produce fie în timpul contactului sexual, fie ca urmare a instrumentării terapeutice a uretrei prin montarea unei sonde urinare, prin realizarea unei cistoscopii sau prin rezolvarea unui adenoma de prostată. Toate aceste traumatisme se pot vindeca cu defect ducând astfel al apariţia încurbării peniene”, a explicat dr. Sebastian Voinea, medic primar urolog în cadrul Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal de la I.C. Fundeni.

Încurbarea peniană, atât cea congenitală cât şi cea apărută ca urmare a unui defect metabolic de vindecare, nu poate fi prevenită, însă atunci când este depistată la timp ea poate fi tratată cu succces.

Tratamentele încurbării peniene sunt numeroase. Există tratamente cu tablete orale pe bază de vitamina E sau substituenţi alimentari, injecţii în placă, radioterapie şi litotriţie pe placă. Aceste tratamente nechirurgicale au însă eficienţă redusă, motiv pentru care ele trebuie folosite numai în primele şase luni de boală, până la stabilirea exactă a unghiului încurbării peniene. După ce placa s-a calcifiat numai tratamentul chirugical mai este eficient”, a explicat dr. Sebastian Voinea, medic urolog în cadrul I.C. Fundeni.

Tratamentul chirurgical al încurbării peniene este indicat atunci când intromisiunea nu este posibilă sau este dificilă şi dureroasă pentru parteneră. Scopul tratamentului chirurgical este îndreptarea penisului.

Tratamentul chirurgical al încurbării peniene este de două tipuri: o tehnică presupune lungirea părţii scurte a penisului, indicată în special în cazul pacienţilor tineri, cu o erecţie foarte bună şi cu un penis de dimensiune medie, în timp ce a doua tehnică, de scurtare a părţii lungi a penisului se foloseşte în cazul pacienţilor vârstnici, care suferă de boli cardiace şi care prezintă un început de disfuncţie erectilă.

Tratamentul chirurgical al încurbării peniene se poate realiza abia în momentul în care boala este stabilă: după şase luni în care unghiul de încurbare peniană s-a stabilizat iar erecţia nu mai este însoţită de durere.