SănătateaTV - Televiziunea Oamenilor Sănătoşi
ticker
ticker
 • 2010, un an de vârf pentru Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal 2010, un an de vârf pentru Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal

  Anul 2010 poate fi considerat ca unul de vârf pentru Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal "Fundeni". Mai exact, s-a căpătat personalitate juridică şi s-au obţinut indicatori medicali record, înregistrându-se cel mai mare număr de internări şi de intervenţii chirurgicale şi chiar un profit de un milion de lei, în condiţii de criză, potrivit declaraţiei făcute de prof. univ. dr. Ioanel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal "Fundeni",în cadrul conferinţe de presă la care au mai participat conf. dr. Gabriel Gluck, şeful Secţiie Urologie II şi conf. dr. Ileana Constantinescu, şeful Laboratorului imunologie şi biologie moleculară.

  Din luna iunie a anului 1997 şi până în 2011, la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal "Fundeni" s-au realizat un număr record de transplanturi renale, respectiv 1200. Dintre acestea, 80% cu rinichi de la donatori în viaţă şi 20% cu rinichi de la donatori în moarte cerebrală. Deşi Centrul este propus spre comasare, ţintele pentru 2011 sunt îndrăzneţe şi vizează, printre altele, creşterea numărului de donatori în moarte cerebrală, dotarea corespunzătoare a blocului operator sau asigurarea unei finanţări care să permită desfăşurarea activităţii în bune condiţii.
   
  Mai multe informații despre conferință de presă de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal "Fundeni" aflați pe www.comunicatemedicale.ro
   
  Știrea despre acest eveniment poate fi citită aici
   
 • Terapii moderne în tratamentul adenomului de prostată Terapii moderne în tratamentul adenomului de prostată

  Adenomul de prostată reprezintă o importantă problemă de sănătate a societăţii contemporane, înregistrând o prevalenţă de circa 60% la bărbaţii de 61-70 de ani, de 70% la cei de 71-80 de ani şi de 80% la cei peste 80 de ani. Deşi benignă, această afecţiune cu evoluţie progresivă are un impact negativ asupra calităţii vieţii pacienţilor, marcat prin simptomatologie urinară joasă de tip obstructiv şi iritativ. Specialiştii urologi apreciază că aproape patru milioane de bărbaţi din ţara noastră au probleme cu prostata, iar 75% dintre aceştia suferă de adenom de prostată.

  Medicii spun că frecvenţa acestei boli creşte odată cu vârsta. „Dacă bărbaţii ar veni la control de la 45-50 de ani, din 6 în 6 luni, bineînţeles că ar descoperi adenomul într-o fază incipientă”, susţine prof. univ. dr. Petrişor Geavlete, şeful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, din Bucureşti. Simptomatologia adenomului de prostată este deseori aceeaşi cu cea a cancerului de prostată. Bolnavul urinează des, mai ales în cursul nopţii, când bărbaţii se pot trezi de 3-4 ori, iar jetul de urină este slab sau întrerupt. Totodată, poate apărea şi urinarea cu sânge (hematuria) sau oprirea completă a urinării (retenţia), semne care îi sperie pe bărbaţi şi îi determină să ajungă la doctor. Retenţia completă sau acută de urină, atunci când bolnavul nu mai poate să urineze, este un semn final al evoluţiei adenomului de prostată. „Dacă pui diagnosticul în faze incipiente, cum se întâmplă în ţări civilizate, atunci tratamentul medicamentos poate să asigure bolnavului o viaţă bună, să-i stragneze boala, să urineze mai uşor, poate chiar să şi reducă volumul adenomului şi, astfel, să evite operaţia. Dar, la noi în ţară, majoritatea bolnavilor vin într-o fază târzie a bolii şi atunci eşti obligat să-l supui la o intervenţie chirurgicală”, avertizează prof. dr. Petrişor Geavlete.

  Clinica de Urologie a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” Bucureşti a reuşit de-a lungul ultimilor ani să întemeieze o tradiţie în introducerea în premieră naţională a unor modalităţi de diagnostic şi tratament ultramoderne, minim invazive, cu impact semnificativ asupra prognosticului şi calităţii vieţii pacienţilor. În premieră naţională, la Clinica de Urologie a Spitalului „Sfântul Ioan” din Bucureşti, a fost introdusă o nouă modalitate de tratament a adenomului de prostată, vaporizarea cu plasmă prin abord endoscopic retrograd. Din punctul de vedere al timpului operator efectiv, procedura a înregistrat o eficacitate deosebită, fiind necesară o perioadă de aproximativ 30 de minute pentru vaporizarea completă a unor adenoame cu dimensiuni medii în jur de 50 cm3. Recuperarea postoperatorie este în majoritatea cazurilor extrem de rapidă, perioadă medie de spitalizare fiind de 48 de ore. 

 • Progresele urologiei româneşti Progresele urologiei româneşti

  Prezent la cel de-al XXVI-lea Congres Naţional de Urologie ROMURO 2010, Prof. Dr. Viorel Tode, medic primar urolog, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a vorbit despre progresele urologiei româneşti, referindu-se în special la clinica din Constanţa. Secţia de Urologie la Constanţa a fost înfiinţată în 1980, graţie prof Proca.  „Clinica s-a dezvoltat în timp datorită doctorilor Deleanu şi Pană”, aminteşte Prof.Dr. Viorel Tode, medic primar urolog, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. În 1990 a fost o treaptă superioară de evoluţie a Clinicii de Urologie, după ce a luat naştere Universitatea de Medicină şi farmacie din Constanţa, care a înfiinţat şi o clinică de urologie. „Urologii mai vechi au avut pregătire de chirurgie generală şi majoritatea operaţiilor erau clasice. În 1996, am cunoscut pe cunducătorii Fundaţiei Agape din Suedia cu care am colaborat foarte mult, aceştia aducându-ne şi aparatură modernă. Astfel , am început să operăm endoscopic adenoamele de prostată, cancerele de prostată, să facem litotriţie a calculilor din vezica urinară. În 2000, am mers în Germania de unde am cumpărat un litotritor, un aparat cu care se sparg calculii. În timp, am căutat să ridicăm standardele clinicii. La ora actuală, aparatura este aproape completă”, a spus Prof.Dr. Viorel Tode, medic primar urolog, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. În interviul acordat pentru SănătateaTv, Prof.Dr. Viorel Tode a amintit toate numele mari legate de dezvoltarea urologiei româneşti, precum şi progresele făcute în acest domeniu datorită cursurilor de perfecţionare şi a congreselor de specialitate organizate de urologii români.

 • Cancerul renal, o problemă de sănătate publică Cancerul renal, o problemă de sănătate publică

  Cancerul renal este întâlnit mai des la persoanele între 50 şi 70 de ani, numărul bărbaţilor bolnavi fiind cu aproximativ 50% mai mare decât cel al femeilor, iar incidenţa creşte cu vârsta. Printre factorii care pot determina apariţia cancerului renal sunt: tutunul, cafeaua, inhalarea sau ingestia de metale grele, tulburări hormonale, obezitatea, dializa, consumul abuziv al anumitor medicamente, dar şi factori cu predispoziţie genetică.

  Prezent la cel de-al XXVI-lea Congres Naţional de Urologie ROMURO 2010, Prof.Univ.Dr. Viorel Bucuraş, medic primar urolog Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, a spus că această formă de cancer este pe locul 4 în topul cauzelor de mortalitate prin cancer.

  „Putem afirma cu siguranţă că acest cancer uro-genital reprezintă o problemă de sănătate publică”, a spus Prof.Univ.Dr. Viorel Bucuraş. Simptomele care însoţesc cancerul renal sunt: anemia, policitemia (număr crescut de hematii), hipertensiune arterială, hipoglicemia, hipercalcemie, ginecomastie, amenoree, febră, transpiraţii nocturne.

  Unele cazuri de cancer renal sunt descoperite întâmplător în urma unui un examen ecografic sau investigaţii de laborator ca urmare a unei febre accentuate sau a unei infecţii ascociate sau a unei dureri care apare din cauza unui cheag care blochează ureterul. Evoluţia cancerului renal se află în legatură cu extensia procesului tumoral: extensie fixă locală - existenţa unei tumori mari, extensia venoasă - prezenţa unui varicocel drept recent apărut, invazia ganglionară, extensia generală - metastază voluminoasă în ficat. Evoluţia spontană a cancerului renal este imprevizibilă: uneori este rapid fatală (creşterea rapidă în volum a tumorii), alteori se poate întinde pe câţiva ani. Prof.Univ.Dr. Viorel Bucuraş a explicat şi cum pot recurge la un transplant renal bolnavii cărora li s-a înlăturat un rinichi ce a fost afectat de cancer renal.

  Cancerul renal este de regulă unilateral. Doar unul dintre rinichi este extirpat în cazul afectării sale. Există însă o proporţie de cancere renale care sunt bilaterale. De asemenea, 2/10.000 de pacienţi au un singur rinichi congenital sau chirurgical. Aceşti pacienţi, dacă prezintă un cancer renal ajung să fie anefrici – fără rinichi. Dacă după cinci ani de la înlăturarea rinichiului bolnav nu apare nici o metastază, atunci se poate recurge la transplant renal. La noi în ţară, rata de succes a transplantului renal este comparativă cu cea a ţărilor din Uniunea Europeană”, a adăugat Prof.Univ.Dr. Viorel Bucuraş. 

 • Adenomul de prostată – opţiuni terapeutice Adenomul de prostată – opţiuni terapeutice

   

  Adenomul de prostată reprezintă creşterea benignă, non-canceroasă, a volumului prostatei.
  Adenomul de prostată este una dintre cele mai comune patologii ale bărbaţilor în vârstă, ce poate duce la simptome ale tractului urinar inferior. Înaintarea în vârstă şi androgenii testiculari joacă un rol important în determinarea adenomului de prostată.
  Adenomul de prostată, din punct de vedere epidemiologic, reprezintă o problemă de sănătate publică, în contextul în care 80 la sută dintre bărbaţii de peste 70 de ani prezintă adenom de prostată. Dintre aceştia, 40 la sută prezintă simptomatologie urinară joasă şi mărirea în diametru a prostatei la examenul tuşeu rectal”, a explicat dr. Marcian Manu, medic primar chirurgie urologică şi transplant renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
  Adenomul de prostată are, din punct de veder anatomic, patru zone: anterioară, periferică, centrală şi de tranziţie. Manifestările clinice ale adenomului de prostată constau în simptome obstructive precum: efortul micţional, jetul urinar slab, jetul întrerupt sau golirea incompletă a vezicii şi simptome iritative precum: nocturia, imperiozitatea micţională, urinările frecvente şi durerea micţională.
  Tratamentul adenomului de prostată de tip chirurgical poate fi endoscopic sau clasic. Tratamentul endoscopic este reprezentat de rezecţia endoscopică la prostatele sub 60 de grame.
  Tratamentul adenomului de prostată de tip chirurgical clasic se adresează prostatelor mari de peste 60-80 grame, cu patologii asociate.
 • Cancerul de prostată – tratament şi factori de risc Cancerul de prostată – tratament şi factori de risc

   

  250 de bărbaţi mor zilnic în Europa ca urmare a cancerului de prostată.
  Cancerul de prostată are multipli factori de risc, dintre aceştia putând menţiona factorii genetici, factorii hormonali şi factorii alimentari.
  Cancerul de prostată poate fi determinat genetic atunci când în familie există rude care au avut această afecţiune. Există un risc dublu de a dezvolta cancer la rudele de gradul 1. De asemenea, dacă doi-trei membri ai familiei au avut cancer de prostată, riscul este amplificat de 15 ori. În screeningul pacienţilor limita de vârstă a scăzut de la 50 la 40 de ani. Astfel, toţi aceşti pacienţi sunt luaţi mai devreme sub observaţie”, a explicat dr. Cristian Surcel, medic specialist urolog, în cadrul I.C. Fundeni.
  Cancerul de prostată poate fi determinat hormonal ca urmare a existenţei echilibrului între nivelul de androgeni şi cel de estrogen. Factorii alimentari care favorizează apariţia cancerului de prostată sunt grăsimile animale, dieta hiperproteică şi condimentele.
  Factorii preventivi ai apariţiei cancerului de prostată sunt vitaminele, antioxidanţii, licopenele, izoflavonele şi ceaiul verde, factori a căror eficacitate a fost demonstrată printr-o serie de studii internaţionale.
  Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer diagnosticat la bărbaţii de peste 60 de ani şi reprezintă a doua cauză de deces, incidenţa sa crescând cu vârsta.
  Tratamentul cancerului de prostată poate fi realizat precoce deoarece cancerul de prostată se dezvoltă în special în zona periferică. Această dezvoltare periferică oferă urologului posibilitatea depistării timpurii a cancerului, prin intermediul tuseului rectal. Acest este motivul pentru care orice bărbat de peste 45-50 de ani trebuie să beneficieze de un tuşeu rectal.
  Tratamentul cancerului de prostată este cel mai variat din oncologie. El poate consta în ţinerea sub observaţie a pacientului, realizarea unei prostatectomii radicale, a radioterapiei curative, a brahiterapiei, a tratamentului hormonal şi a tratamentului combinat.
 • Specializare europeana pentru rezidentii pe urologie Specializare europeana pentru rezidentii pe urologie

   

  Rezidenţii pe urologie pot beneficia de un stagiu de pregătire, timp de o săptămână în una dintre ţările membre ale Uniunii Europene. Programul, derulat de către Asociaţia Română de Urologie în colaborare cu Asociaţia Europeană de Urologie, urmăreşte pregătirea de profesionişti în domeniul urologie, care să fie la curent cu ultimele noutăţi din domeniu.
  Rezidenţii pe urologie au posibilitatea de a urma, timp de o săptămână, cursuri în universităţi din străinătate. La finalul celor şapte zile rezidenţii trebuie să dea un examen în urma căruia primesc un atestat european”, a declarat prof. Dr. Ioanel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal, în cadrul evenimentului organizat cu ocazia Săptămânii Urologiei.
  Urologia românească se află în plină ascensiune, experienţa medicilor urologi români plasând ţara noastră printre fruntaşele Europei în ceea ce priveşte metodele moderne de tratament al afecţiunilor urologice: transplantul renal, adenomul de prostată, cancerul de prostată, disfuncţiile erectile, încurbarea peniană etc.
 • Sterilizarea masculina prin vasectomie Sterilizarea masculina prin vasectomie

  Există mai multe proceduri prin care un cuplu poate evita o sarcină: administrarea de pilule contraceptive, folosirea prezervativului sau apelarea la dispozitive intrauterine.

  Vasectomia este însă o altă metodă de contracepţie de care bărbaţii pot beneficia fără niciun risc asupra stării de sănătate. Un bărbat poate decide, împreună cu medicul, să recurgă la vasectomie ca procedură de sterilizare masculină.

  Vasectomia este o procedură simplă, care durează aproximativ 15-20 de minute.

  Vasectomia constă în realizarea a două incizii la nivelul scrotului, pe stânga şipe dreapta, urmate de izolarea vasului deferent. După ce vasul deferent este izolat acesta este secţionat. În continuarea urmează ligatura vasului deferent şi închiderea pielii.

  Contracepţia masculină sub forma vasectomiei este o intervenţie foarte simplă, ce are riscuri minime. Coagulopatiile severe reprezintă singura contraindicaţie pentru o astfel de procedură.

  Contracepţia masculină nu este însă la mare căutare în ţara noastră. În România foarte puţini bărbaţi apelează la vasectomie pentru sterilizare. Potrivit statisticilor, la Institutul Clinic Fundeni vin anual unu-doi bărbaţi, pentru a apela la vasectomie, deşi la nivel global se fac anual milioane de vasectomii.

  Vasectomia nu afectează viaţa sexuală. De asemenea nu există dificultăţi în timpul actului sexual, performanţele rămânând aceleaşi. Post operator bărbaţii trebuie să aibă cinci zile fără efort fizic mare sau contact sexual. După aceste cinci zile bărbaţii pot avea contact sexual, însă trebuie avut în veder faptul că după vasectomie există o perioadă de trei luni când pacientul nu este complet steril, astfel că el trebuie să se protejeze în timpul actului sexual”, a explicat dr. Sebastian Voinea, medic primar urolog, I.C. Fundeni.

Newsletter

Vrei să fii la curent cu noutăţile Sănătatea TV:


Nume:
E-mail: