Info SănătateaTV.ro: Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Marţi, 24 apr 2018      08:34
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Ruptura de perineu - Sfatul medicului urolog

03 august 2009    

Ruptura de perineu este cunoscută şi sub numele de prolaps genital, un fel de hernie care apare la nivelul perineului. Hernia organelor pelvine apare la nivelul perineului ajungând să preseze fie peretele vaginal posterior, fie peretele vaginal anterior.

Prolapsul genital aflat în stadiul 1 poate trece de multe ori neobservat în rândul pacientelor. Acestea nu ştiu că au o ruptură de perineu la nivelul rectului sau al vezicii deoarece acest lucru nu le deranjează. La gradul 1 al rupturii de perineu nu există indicaţie chirurgicală. Astfel, pacienta trebuie să fie cea care se prezintă la medic ca urmare a prezenţei unor simptome deranjante.
Ruptura de perineu de grad minim necesită o anumită conduită din partea pacientelor. Ele trebuie să evite constipaţia şi situaţiile care produc o creştere a presiunii la nivelul abdomenului, deoarece acestea duc la exercitarea unei presiuni asupra zonei de minimă rezistenţă - perineul. De asemenea, pacientele cu prolaps genital aflat în stadiu incipient trebuie să evite tusea cronică, activităţile fizice grele, efortul fizic, tusea, strănutul sau screamătul”, a explicat dr. Călin Chibelean, medic primar urolog la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
 
Prolapsul genital apare mai rar la femeile tinere care nu au născut, această situaţie fiind cauzată, în principal, de apariţia unui traumatism în zona perineului. Prolapsul genital se întâlneşte, însă, frecvent la femeile în vârstă, care deşi nu au fost însărcinate şi nu au născut, pot suferi o îmbătrânire a ţesuturilor prin devenirea lor de o laxitate extremă.
 
Ruptura de perineu, fie că este vorba despre rect sau uter, are de cele mai multe ori implicaţii la nivelul pierderii de urină, al continenţei sau al incontinenţei urinare. Astfel se explică importanţa urologului în tratarea unei femei care suferă de ruptură de perineu.
 
Puteţi obţine mai multe informaţii referitoare la ruptura de perineu accesând următoarele materiale: Ruptura de perineu - Sfatul medicului de Familie (dr. Rodica Tănăsescu), Ruptura de perineu, Tratamentul rupturii de perineu, Implicaţiile urologice ale rupturii de perineu, Epiziotomia previne apariţia rupturii de perineu.