Info SănătateaTV.ro: La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016
Joi, 22 feb 2018      03:02
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Transplant de rinichi între gemeni, o premieră în urologia românească

08 martie 2011    

La Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal "Fundeni" a fost realizată o premierăpentru urologia din România, respectiv un transplant renal între gemeni identici. Transplantul a fost realizat de o echipă de specialişti condusă de prof. univ. dr. Ioanel Sinescu, directorul Centrului. Gemenii au 42 de ani, iar structura imunologică este de 100% ceea ce face ca medicaţia imunosupresoare să nu mai fie necesară, în acest caz riscul imunologic fiind zero.

În lume, primul transplant de acest tip a avut loc în 1954 la Boston-USA. Mai exact, în 1954, Dr. Joseph Murray de la Universitatea Harvard din Boston a reuşit primul transplant între gemeni identici, eveniment ce a deschis calea transplanturilor între gemeni şi care a contribuit enorm la studiile privind criteriile de compatibilitate. În ceea ce îi priveşte pe gemenii de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal "Fundeni", aceştia se simt bine şi sunt bucuroşi că această şansă la o nouă viaţă a venit chiar în apropierea zilei lor de naştere.