Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      18:34
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
98.000 de pacienti cu cancer ar putea ramane fara tratament

98.000 de pacienti cu cancer ar putea ramane fara tratament

06 aprilie 2011    
Share pe Facebook

Aproximativ 98.000 de pacienţi cu cancer risc să rămână fără tratament. În acest context,  Federaţia Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, prin intermediul unei scrisori deschise, a solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate și Ministerului Sănătății să fie luate măsuri urgente pentru a nu se ajunge la această situaţie.

Mai exact, membrii Federaţiei au solicitat menţinerea accesului la tratementele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis până la momentul în care toate spitalele  au achiziţionat toate medicamentele necesare, amânarea termenului de 1 aprilie prin care s-a blocat accesul la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis, informarea publică a pacienților privind bugetele repartizate pentru oncologie și a disponibilității tuturor medicamentelor incluse în Programul Național de Oncologie, înainte de adoptarea unei alte măsuri de interzicere a eliberării acestora în farmaciile cu circuit deschis, precum şi respectarea dreptului constituțional de acces la tratamente și implicit dreptul la viață.

Potrivit președintelui Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, “suntem într-un moment critic. Farmaciile nu mai eliberează medicamentele vitale pacienților cu cancer. Spitalele din țară nu au achiziționat încă astfel de tratamente, prin urmare ne aflăm în situația în care nu se găsesc nici în farmacii, nici în spitale. Ne aflăm într-un mare impas, din care nu vedem ieșire decât prin abrogarea acestei măsuri. Poate că autoritățile nu înțeleg, însă în fiecare moment, din lipsă de tratament, pacienții pot muri unul câte unul. Este o ironie că în timp ce în lumea întreagă se sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății și se dezbat măsuri prin care viața și siguranța pacienților să fie îmbunătățită, în România oamenii sunt lăsați să moară cu sânge rece de către factorii de decizie.

Măsura a fost adoptată pe 28 decembrie 2010 prin Hotărâre de Guvern, fără a fi dezbătută în prealabil cu reprezentanți ai pacienților, iar de atunci nu a fost făcută nicio altă comunicare cu părțile implicate, respectiv cu pacienții, farmaciile sau spitalele. Mai mult decât atât, reprezentanţii Federaţiei Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România spui că autoritățile au ignorat constant alertele transmise de către medicii oncologi și de către pacienți și au impus această hotărâre, care a blocat accesul la medicamente în farmacii, înainte de a se asigura că acestea sunt disponibile în cele 90 de spitale din România.

 
Sursa: SanatateaTV