Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Vineri, 20 apr 2018      20:12
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
A fost lansat proiectul Mame pentru viata. Viata pentru mame

A fost lansat proiectul Mame pentru viata. Viata pentru mame

14 martie 2016    

 Mortalitatea maternă în România se ridică la 11,4 00 ‰ născuți vii în anul 2012, cu toate că în ultimele două decenii s-a putut observa o tendință de scădere a acestei rate, potrivit unui comunicat de presă. Astfel, țara noastră deține o mortalitate maternă dublă față de media UE-27, de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia și Bulgaria, de aproape șase ori mai mare decât în Italia și Spania și de aproape zece ori mai mare decât în Austria și Polonia1.

 
Cauzele principale ale ratei ridicate a mortalității materne sunt legate de riscuri obstetricale directe (46%), riscuri obstetricale indirecte (29%) și avorturi (25%)2.
 
În acest context, astăzi, 14 martie 2016, în Camera Deputatilor, la Comisia pentru Sănătate și Familie, a fost lansat proiectul “Mame pentru viață. Viață pentru mame”. Inițiativa, ce însumează o investiție de 500.000 de dolari, se va desfasura în următorii trei ani în județele cu cea mai ridicată rată de mortalitate maternă din țara noastră: Dolj, Vaslui și Vâlcea.
 
Județele au fost selectate pe baza ratei de sărăcie și a mortalităţii materne: în județul Dolj, rata mortalității materne este de patru ori mai mare decât rata națională, în timp ce în Vâlcea și Vaslui rata mortalității materne este de două ori mai mare decât rata națională.
 
Proiectul își propune să dezvolte și să implementeze un model integrat de servicii de îngrijire maternală și de planificare familială, care vizează femeile fertile vulnerabile din România rurală, susţinând eforturile guvernamentale pentru îmbunătățirea asistenței medicale materne, menționate în Strategia Națională de Sănătate 2014 - 2020. Proiectul se bazează pe serviciile actuale ale sistemului de sănătate, concentrându-se, în acelaşi timp, pe abordarea problemelor ce apar în accesul la servicii de sănătate materne, accesul și adoptarea serviciilor de planificare familială și consolidarea capacității autorităților locale și centrale.
 
Acţiunile se vor concentra pe trei axe:
-        Dezvoltarea și promovarea a trei module de e-learning pentru personalul medical, livrate prin intermediul unei platforme on-line, care beneficiază de infrastructura digitală existentă.
-        Facilitarea accesului femeilor la îngrijire maternală, prin crearea de peer grupuri pentru a sprijini diseminarea informațiilor și pentru a media relația dintre personalul medical și femeile din grupul vulnerabil. Tehnologia telefoniei mobile este efectul de levier, pentru a oferi asistență de planificare familială și îngrijire prenatală pentru femei.
-        Capacitarea autorităților locale și centrale, pentru a asigura accesul neîntrerupt al femeilor la serviciile de sănătate maternă și de planificare familială integrate.
 
Proiectul are în vedere implicarea medicilor de familie/medicilor de planificare familială, asistentelor medicale, asistentelor comunitare, mediatorilor sanitari, moaşelor, obstetricienilor din zona de proximitate urbană (225 de beneficiari) și a autorităților centrale și din cele trei județe. Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi 15.000 de femei, cu vârstele între 15-40 de ani, din mediul rural.
 
 
 1 Romanian Health Minister, Maternal Mortality study, National Public Health Institute 2012
 2 National Public Health Institute informative bulletin no 11/2014
 3 Maternal Mortality study, National Public Health Institute 2012
 
Sursa: SanatateaTV