Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      15:47
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Asist. univ. dr. Oana Deleanu: Sindromul de apnee in somn se coreleaza si cu epidemia de obezitate

Asist. univ. dr. Oana Deleanu: Sindromul de apnee in somn se coreleaza si cu epidemia de obezitate

23 martie 2016    
Sindromul de apnee în somn reprezintă o tulburare respiratorie care constă în pauze repetitive de respirație în timpul somnului și se asociază cu un sforăit zgomotos şi hipoxemie (adică scad presiunea și cantitatea de oxigen din sângele arterial). La adult, aceste pauze au o durată de cel puțin 10 secunde și trebuie să apară de cel puțin 5 ori pe ora de somn.
 
Pacientul acuză o calitate a somnului diminuată și somnolența excesivă din timpul zilei. Alte consecințe ale sindromului de apnee în somnsunt asocierea comorbidităților cardiovasculare importante (printre care și infarctul miocardic acut, hipertensiunea arterială, aritmii, boala coronariană arterială) și creșterea numărului accidentelor rutiere.
 
Asist. univ. dr. Oana Deleanu, Președintele Secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a Societății Române de Pneumologie explică, de asemenea, că sindromul de apnee în somn se corelează și cu epidemia de obezitate.
 
„Din păcate, este o patologie din ce în ce mai prevalentărelaționată și cu această epidemie de obezitate, cu care ne confruntăm și care are consecințe serioase, atât medicale cât și socio-economice. (...) Avem pacienți de 20 de ani, care au hipertensiune arterială, care au suferit deja un infarct, care au diverse probleme și ne întrebăm <<Oare de ce? Cum se poate la o așa vârstă tânără?>>. Eventual sunt și nefumători. Realitatea fiind că suferă probabil de un sindrom de apnee în somn încă din copilărie.”, a explicat asist. univ. dr. Oana Deleanu.
 
Specialistul atrage atenția că în România sunt puțini medici care au competențe în somnologie, comparativ cu numărul pacienților care ausindrom de apnee în somn.
 
„În ultimii trei ani avem deja peste 80 de colegi care au obținut această competență, însă este nevoie de mult mai mulți doctori. Fiind o afecțiune prevalentă, estimăm 2-3 milioane de pacienți în România, copii și adulți, cu sindrom de apnee în somn. În momentul de față avem problema laboratoarelor, care practic nu sunt recunoscute oficial, nu au codificare pentru a putea fi integrate în structura spitalului pentru a se putea face angajări. Nu avem pachete de spitalizare de zi. Toți acești pacienți nu sunt atât de gravi încât să necesite o spitalizare continuă la pat, pentru a nu încărca sistemul de sănătate. În momentul de față, prioritățile Societății (Societatea Română de Pneumologie, n.r.) sunt obținerea codului de compartiment, obținerii unor pachete de spitalizare de zi, mai ales în contextul legislației rutiere, prin care toți șoferii vor trebui screenați pentrusindrom de apnee în somn. (...) o altă problemă a noastră este că tratamentul pentru această afecțiune nu este decontat, nici măcar parțial, de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Deci este susținut în totalitate de către pacient. Pe de o parte, vorbim de un aparat, care nu este cel mai plăcut lucru din lume de purtat, nu e o pastilă. Pe de altă parte, vorbim despre ceva care costă - chiria costă destui bani pe lună- și pacienții nu-și pot permite”, a precizat asist. univ. dr. Oana Deleanu.
Sursa: SanatateaTV