Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Vineri, 20 apr 2018      20:23
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul, o afectiune tot mai frecventa in randul populatiei

Cancerul, o afectiune tot mai frecventa in randul populatiei

15 februarie 2016    

Cancerul se numără printre cele mai frecvente afecțiuni în rândul populației. Potrivit statisticilor  Ministerului Sănătății, 2 din 10 români își pierd viața din cauza tumorilor maligne. În ceea ce privește incidența cancerului în populația din țara  noastră, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că aceasta este de  aproximativ  47.500  de  cazuri noi pe an.

În acest context, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, marcată în fiecare an pe data de 4 februarie, în patru centre regionale din țară (București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara) s-au desfășurat concomitent o serie de conferințe-dezbatere cu titlul „Pacient informat și responsabil: Noi putem...să ne implicăm. Eu pot...să mă informez”.

Evenimentul de la Cluj-Napoca a adunat la aceeași masă de discuții specialiști din domeniul oncologiei, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și mass-media pentru a dezbate pe marginea importanței cunoașterii afecțiunilor onoclogice, a prevenției, diagnosticului precoce, educației în această privință și a transmiterii de mesaje corecte către populație.
 
Cancerul este tot mai frecvent și tot mai perfid în ultimele decenii, devenind o problemă majoră de sănătate publică. Cauzele acestei schimbări sunt legate de modul nostru de viață și de mediul poluat în care trăim. Progresele în depistarea precoce și în tratament au condus la ameliorarea supraviețuirii. Putem lupta împreună împotriva acestui flagel în ascensiune prin modificarea stilului de viață și prin colaborarea cu specialiștii în domeniu. Secretul însă stă în informare: un om informat este un om puternic!”, a declarat conf. univ. dr. Dan Eniu, medic primar chirurgie oncologică Cluj-Napoca.
 
Un diagnostic precoce poate fi determinant în lupta împotriva cancerului din punct de vedere al impactului pe care boala îl are atât asupra pacienților, cât și la nivel social.
 
În acest context, screening-ul reprezintă un instrument de bază în depistarea cancerului în stadii incipiente și, coroborat cu progresele în oncologie, traduse prin diagnosticare moleculară și tratament inovator, pot conduce la creșterea ratei de supraviețuire a pacienților cu cancer, precum și a calității vieții acestora.
 
„În oncologie este esențial un diagnostic anatomo-patologic corect și un stadiu precis, larg tributar unei imagistici performante și desigur specialiști competenți. În lipsa diagnosticului corect (inculsiv stadializare), tratamentul riscă să fie suboptimal. Dacă reușim să avem diagnostice și stadii mai complete și mai precise  și să condensăm la sub 1 lună toate investigațiile necesare pentru  acestea, iar decizia terapeutică să fie cu adevărat multidisciplinară, vom face un pas major, anul acesta, în asistența oncologică din România”, a declarat conf. univ. dr. Gabriel Kacso, Președintele Societății Române de Radioterapie și Oncologie Medicală.
 
„Problematica legată de cancer este extrem de complexă. Pentru a câștiga bătălia împotriva cancerului avem nevoie de schimbări, de la creșterea gradului de informare și responsabilitate a populației în vederea adoptării unui stil de viață sănătos, la depistarea precoce și introducerea noilor metode inovative de diagnostic și tratament. Ca reprezentant al unei asociații de pacienți care luptă împotriva cancerului, consider extrem de importantă demararea unor programe eficiente ce vor face posibile coordonarea complexă a luptei împotriva cancerului, alinierea programelor din România cu cele europene și salvarea vieții pacienților”, a declarat dr. Adriana Melnic, Director executiv Societatea Română de Cancer.
 
Evenimentele fac parte dintr-un proiect mai amplu și își propun să crească gradul de conștientizare asupra problematicii cancerului în România, punând în evidență necesitatea diagnosticului molecular, a screeningului, precum și a accesului pacienților la tratamente inovatoare. De asemenea, medicina personalizată în oncologie reprezintă un element care ar trebui să facă parte din îngrijirea persoanei cu cancer în România.
 
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul AstraZeneca în cadrul campaniei „REprimește viața în dar”.
Management eveniment: Sănătatea Press Group - Expertul tău în comunicare pe domeniul medical.
Sursa: SanatateaTV