Info SănătateaTV.ro: Planul Strategic Multianual privind Resursa Umana din Sănătate în România a fost lansat MS si BEI au semnat acordul prin care se va oferi consultanta gratuita pentru construirea a trei spitale regionale in Romania Noul ordin al MS pentru aprobarea regulamentului Concursului pentru managerii de spitale, in dezbatere publica Planul Strategic Multianual privind Resursa Umana din Sănătate în România a fost lansat MS si BEI au semnat acordul prin care se va oferi consultanta gratuita pentru construirea a trei spitale regionale in Romania Noul ordin al MS pentru aprobarea regulamentului Concursului pentru managerii de spitale, in dezbatere publica Planul Strategic Multianual privind Resursa Umana din Sănătate în România a fost lansat MS si BEI au semnat acordul prin care se va oferi consultanta gratuita pentru construirea a trei spitale regionale in Romania Noul ordin al MS pentru aprobarea regulamentului Concursului pentru managerii de spitale, in dezbatere publica
Marţi, 06 dec 2016      12:12
Ce trebuie sa stim despre infectia cu virusul Zika: simptome, diagnostic, tratament

Ce trebuie sa stim despre infectia cu virusul Zika: simptome, diagnostic, tratament

18 ianuarie 2016    
Febră, erupții la nivelul pielii, conjuctivită – acestea sunt simptomele generale care apar în urma infecției cu virusul Zika. Răspândit cu preponderență în Africa, America de Nord, respectiv de Sud, Asia și zona Pacificului, virusul Zika se transmite prin înțepătura țânțarului Aedes (țânțarul-tigru).
 
Perioada de incubație a virusului nu este cunoscută cu certitudine, însă specialiștii estimează că ar dura câteva zile de la infectare până la apariția primelor semne. Simptomele infecției cu virusul Zika constau în: febră, erupții cutanate, conjunctivită, dureri musculare, dureri ale articulațiilor, stări de rău și dureri de cap. Intensitatea manifestărilor este de obicei moderată și durează între 2 și 7 zile, precizează Organizația Mondială a Sănătății într-un raport despre virusul Zika.
 
Diagnosticarea infecției cu virusul Zika se face printr-o tehnologie biochimică numită reacție de polimerizare în lanț, în timp real, și prin izolarea virală din probe sanguine.
 
Deocamdata nu există un tratament sau vaccin împotriva infecției cu virusul Zika, astfel că unica metodă de prevenție o reprezintă protecția contra mușcăturilor de țânțar. Prin urmare, OMS precizează, ca măsuri de prevenire a înțepăturilor țânțarului Aedes, în cazul în care călătoriți înzone de riscutilizarea soluțiilor de protecție anti-insecte, folosirea de îmbrăcăminte deschisă la culoare și care să acopere o cât mai mult din suprafața corpului, plase anti-țânțari la ferestrele locuințelor.
 
În situația în care expunerea la virusul Zika are loc, specialiștii OMS recomandă odihnă, hidratarea suficientă – consumul a cât mai multor lichide și administrarea de medicamente obișnuite antifebrile și împotriva durerilor.  
Sursa: SanatateaTV

Conferinta medicilor pneumologi rezidenti
Sanatateatv.ro