Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Vineri, 20 apr 2018      20:24
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Conf. dr. Monica Dragomir: Cancerul este prima cauza de mortalitate prin boala la varste de peste 1 an in Uniunea Europeana

Conf. dr. Monica Dragomir: Cancerul este prima cauza de mortalitate prin boala la varste de peste 1 an in Uniunea Europeana

16 februarie 2016    
Cancerul reprezintă prima cauză de mortalitate prin boală la vârste de peste 1 an în U.E. Totuși, unele dintre formele de cancer, cum ar fi limfoamele, retinoblastomul, tumorile renale, au un prognostic bun, cu o șansă de supraviețuire la 5 ani > 85%. Altele, în schimb, au un prognostic mai puțin bun (tumorile cerebrale, neuroblastomul, sarcoamele osoase sau de țesuturi moi), cu o șansă de supraviețuire la 5 ani <50%, a precizat conf. dr. Monica DragomirPreședintele Societății Române de Hemato-Oncologie Pediatricăşeful secţiei Oncologie Pediatrică de la Institutul Oncologic București.
 
„Cifrele referitoare la accesul la diagnostic și tratament în oncologie, arată că supraviețuirea la 5 ani este cu 10-20% mai mică în țările foste socialiste, iar în România cifrele arată o diferență de sub 10%. Conform ACCIS, la nivel global, există o supraviețuire de 54% în perioada 1978-1982, iar EUROCARE arată că pacientul oncologic pediatric a ajuns la 5 ani la o rată de 81%, în perioada 1995-2002. Progresele sunt foarte mari în ultimii 30 de ani, iar eforturile se văd foarte mult. Cu costuri foarte mari.”, a explicat conf. dr. Monica Dragomir în cadrul evenimentului „Asistența copilului cu cancer în România – progrese și provocări” derulat pentru marcarea Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului la Copil.
 
În ceea ce privește supraviețuirea la 4 ani a pacientului oncologic pediatric cu leucemie în România, aceasta era de 69.2% în anul 2010, comparativ cu 76%, în Uniunea Europeană. În cazul limfoamelor, supraviețuirea la 4 ani era de 92.1% în 2010 în România, iar în U.E. era de 91.6%. Specialiștii spun că în cel puțin 60% din cancere nu sunt diferențe importante în acest sens.
 
„În cazul grupei de vârstă 0-14 ani diagnosticate în 2010, supraviețuirea la 4 ani a fost în 72% în România, în timp ce în U.E. a fost de 79%, respectiv 80% în Statele Unite ale Americii. Referitor la grupa de vârstă 15-19 ani supraviețuirea la 4 ani a fost de 68.1%, iar din cazurile diagnosticate în 2012 la aceeași grupă de vârstă supraviețuirea la 2 ani s-a înregistrat în 71.4%.”,  a adăugat conf. dr. Monica Dragomir,Președintele Societății Române de Hemato-Oncologie Pediatrică.
 
În anul 2010, 35% dintre cazuri ajungeau la medicul oncolog pediatru în stadiile I-II. În 2011 doar 24% dintre cazuri se prezentau în stadiile I-II, iar până în 2014, s-a ajuns la același procent ca în 2010.
 
„Copiii care au fost diagnosticați cu cancer în stadiile III-IV înregistrează ușoare variații, însă procentul se menține la peste 30% din totalul cazurilor. Acest lucru este foarte grav, deoarece în cazul acestor pacienți oncologici pediatrici, șansele de supraviețuire scad considerabil.”, a mai precizat specialistul în cadrul aceluiași eveniment. 
Sursa: SanatateaTV