Info SănătateaTV.ro: Noi recomandari ale Academiei Americane de Pediatrie pentru gestionarea hipertensiunii la copii si adolescenti Noi recomandari ale Academiei Americane de Pediatrie pentru gestionarea hipertensiunii la copii si adolescenti Noi recomandari ale Academiei Americane de Pediatrie pentru gestionarea hipertensiunii la copii si adolescenti
Miercuri, 23 aug 2017      18:38
Conf. dr. Monica Dragomir: Cancerul este prima cauza de mortalitate prin boala la varste de peste 1 an in Uniunea Europeana

Conf. dr. Monica Dragomir: Cancerul este prima cauza de mortalitate prin boala la varste de peste 1 an in Uniunea Europeana

16 februarie 2016    
Cancerul reprezintă prima cauză de mortalitate prin boală la vârste de peste 1 an în U.E. Totuși, unele dintre formele de cancer, cum ar fi limfoamele, retinoblastomul, tumorile renale, au un prognostic bun, cu o șansă de supraviețuire la 5 ani > 85%. Altele, în schimb, au un prognostic mai puțin bun (tumorile cerebrale, neuroblastomul, sarcoamele osoase sau de țesuturi moi), cu o șansă de supraviețuire la 5 ani <50%, a precizat conf. dr. Monica DragomirPreședintele Societății Române de Hemato-Oncologie Pediatricăşeful secţiei Oncologie Pediatrică de la Institutul Oncologic București.
 
„Cifrele referitoare la accesul la diagnostic și tratament în oncologie, arată că supraviețuirea la 5 ani este cu 10-20% mai mică în țările foste socialiste, iar în România cifrele arată o diferență de sub 10%. Conform ACCIS, la nivel global, există o supraviețuire de 54% în perioada 1978-1982, iar EUROCARE arată că pacientul oncologic pediatric a ajuns la 5 ani la o rată de 81%, în perioada 1995-2002. Progresele sunt foarte mari în ultimii 30 de ani, iar eforturile se văd foarte mult. Cu costuri foarte mari.”, a explicat conf. dr. Monica Dragomir în cadrul evenimentului „Asistența copilului cu cancer în România – progrese și provocări” derulat pentru marcarea Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului la Copil.
 
În ceea ce privește supraviețuirea la 4 ani a pacientului oncologic pediatric cu leucemie în România, aceasta era de 69.2% în anul 2010, comparativ cu 76%, în Uniunea Europeană. În cazul limfoamelor, supraviețuirea la 4 ani era de 92.1% în 2010 în România, iar în U.E. era de 91.6%. Specialiștii spun că în cel puțin 60% din cancere nu sunt diferențe importante în acest sens.
 
„În cazul grupei de vârstă 0-14 ani diagnosticate în 2010, supraviețuirea la 4 ani a fost în 72% în România, în timp ce în U.E. a fost de 79%, respectiv 80% în Statele Unite ale Americii. Referitor la grupa de vârstă 15-19 ani supraviețuirea la 4 ani a fost de 68.1%, iar din cazurile diagnosticate în 2012 la aceeași grupă de vârstă supraviețuirea la 2 ani s-a înregistrat în 71.4%.”,  a adăugat conf. dr. Monica Dragomir,Președintele Societății Române de Hemato-Oncologie Pediatrică.
 
În anul 2010, 35% dintre cazuri ajungeau la medicul oncolog pediatru în stadiile I-II. În 2011 doar 24% dintre cazuri se prezentau în stadiile I-II, iar până în 2014, s-a ajuns la același procent ca în 2010.
 
„Copiii care au fost diagnosticați cu cancer în stadiile III-IV înregistrează ușoare variații, însă procentul se menține la peste 30% din totalul cazurilor. Acest lucru este foarte grav, deoarece în cazul acestor pacienți oncologici pediatrici, șansele de supraviețuire scad considerabil.”, a mai precizat specialistul în cadrul aceluiași eveniment. 
Sursa: SanatateaTV