Info SănătateaTV.ro: Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      01:06
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Conf. dr. Serban Negru: Am constatat ca femeile vin in stadii incipiente de cancer mamar.Depistam tot mai rar situatii grave

Conf. dr. Serban Negru: Am constatat ca femeile vin in stadii incipiente de cancer mamar.Depistam tot mai rar situatii grave

12 februarie 2016    
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că la nivelul anului 2014, în România, din totalul de 20.200 de decese prin cancer, 17% din cazuri au reprezentat decese prin cancer la sân, iar 10% prin cancer de col uterin.
 
Impactul pe care boala îl are asupra femeilor le determină pe unele dintre acestea să se prezinte la medic din timp în vederea unui diagnostic precoce, spun specialiștii. O astfel de situație se regăsește și în județul Timiș.
 
„Am constatat un trend favorabil în sensul acesta, adică cel puțin pe cancerul mamar. Am constatat că femeile vin în stadii incipiente și tot mai rar depistăm situații în care pacienta se prezintă la oncolog după perioade de negare sau de ascundere a bolii pe perioade de ani de zile, cum se întâmplau lucrurile până nu demult”, a declarat pentru www.sănătatatv.ro conf. univ. dr. Șerban Negru, medic oncolog, fondatorul Asociației OncoHelp.
 
În 2014, OMS arăta că au fost înregistrate 8.981 de cazuri noi de cancer de sân și 1.850 de cazuri noi de cancer ovarian. În ceea ce privește tratamentul oncologic, specialiștii spun că liniile terapeutice chimioterapice variate fac ca multe dintre formele de cancer severe să fie tratate eficient.
 
Cancerul ovarian este un cancer destul de frecvent. Este a doua sau a treia neoplazie la femeie ca și frecvență. Vorbesc de cancerele genitale la femeie. Este un cancer tratabil din fericire în fazele incipiente și este foarte chimiosensibil. Avem adesea situații cu paciente cu cancer ovarian avansat care răspund la multiple linii de chimioterapie și supraviețuiesc 4-5-6 ani sau chiar mai mult, deși ele sunt într-un stadiu incurabil în momentul depistării”, a mai adăugat conf. univ. dr. Șerban Negru.
 
Pentru a susține  munca și suportul medicilor oncologi, femeile trebuie să conștientizeze că prevenția e cea mai bună terapie, mai atrage atenția specialistul. În cazul cancerului de col uterin efectuarea anuală a unui test Babeș-Papanicolau este util pentru a vedea prezența modificărilor ce apar la nivelul colului uterin. De asemenea, și vaccinarea tinerelor fete împotriva virusului Papilloma este o metodă de prevenție în ceea ce privește cancerul de col uterin.
 

„Există câteva cancere în care există posibilitatea să depistăm momentele inițiale ale bolii și să reducem mortalitatea. Este vorba în principal despre cancerul de col uterin pentru care femeile au indicația să facă testul Babeș-Papanicolau anual. Există apoi cancerul mamar, la care se indică o autopalpare lunară, un examen clinic anual și o mamografie după vârsta de 40 de ani, măcar o dată la doi ani”, a mai precizat medicul specialist. 

Sursa: SanatateaTV