Info SănătateaTV.ro: Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Marţi, 24 apr 2018      08:37
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Conf. univ. dr. Iolanda Blidaru: Cancerul de ovar este o tragedie a oncologiei feminine

Conf. univ. dr. Iolanda Blidaru: Cancerul de ovar este o tragedie a oncologiei feminine

10 martie 2016    

 Cancerul de ovar este una dintre formele de cancer cu o incidență redusă în populație, dar care are o mortalitate crescută, potrivit specialiștilor. Și asta din cauză că este depistat în stadii avansate, când specialiștii nu mai pot face foarte multe lucruri în cazul femeilor afectate. Acest lucru este demonstrat și de staticile internaționale, care arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian au șansa de a supraviețui cinci ani de la momentul diagnosticului, comparativ cu până la 89% dintre pacientele diagnosticate cu cancer de sân1.

 
Cancerul de ovar este o tragedie a oncologiei feminine. Este o formă de cancer care poate avea origini multiple, diferite, pe de o parte, și pe de altă parte are o caracteristică extrem de nocivă, aș numi-o eu, și anume aceea că din punct de vedere al manifestărilor clinice apare extrem de tardiv ceva care să aducă femeia la un specialist. Și mai mult decât atât, o parte dintre simptome nu au nimic de-a face cu sfera genitală. Sunt etichetate drept alte afecțiuni, femeia uneori se autotratează în așa fel încât atunci când ajunge să fie examinată de un specialist din păcate este deja într-un stadiu avansat al bolii”, a declarat conf. univ. dr. Iolanda Blidaru, Medic primar Obstetrică-Ginecologie, Manager Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza Vodă Iași, în cadrul conferinței „Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia” desfășurată simultan în patru centre din România – București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara – în data de 7 martie 2016.
 
Cancerul de ovar poate apărea atât pe linie ereditară, cât și din alte cauze, fără ca persoana afectată să fi avut vreun caz de cancer în familie. Mai mult vârsta la care este depistat un astfel de cancer este tot mai mică, chiar sub 30 de ani, potrivit specialiștilor.
 
„Există o serie de lucruri care ar trebui să ne atragă atenția. În primul rând faptul că această boală – cancerul de ovar – este o afecțiune la care aspectele ereditare, adică existența unor astfel de forme de cancer în familie, este semnificativă. (...) Pe de altă parte, cea mai mare parte dintre cazurile de cancer ovarian nu au vreo legătură cu aspectul genetic, cu acele gene de care discutăm BRCA 1 și BRCA 2. (...) Mai e o altă chestiune și anume că în cancerul de ovar constatăm o translatare din punct de vedere a vârstei. Și nu numai în cancerul de ovar și în cancerul de endometru, cancere recunoscute în trecut în mod clasic ca aparținând vârstei a treia, adică în special la femei după 50-60 de ani. În momentul de față le regăsim la persoane mult mai tinere, la persoane la care nu ne-am aștepta să apară asemenea situații”, a mai adăugat conf. univ. dr. Iolanda Blidaru.
 
 
1Sursa: http://ovariancancerday.org/en/about-ovarian/
 
Sursa: SanatateaTV